25 okt. 2007

Smakfull fullträff av Paolo Roberto

Vilket mediefenomen han är, Paolo. Stockholmsnatt, dörrvaktskändis, boxare, politiker, programledare och nu kokboksförfattare.
Ofta i intervjuer viker han in någon liten blänkare om sina italienska fastrar. Huruvida det är riktiga fastrar eller ”bara” en samling lokala tanter med mer eller mindre släktband till honom framgår i boken. Jag har alltid känt en viss ma

tthet av det. Jaja, kom till saken ungefär.
När bönorna nu spills ut om saken trodde jag först att det bara skulle vara kul för Paolo-fans. Och det här är nästan som en liten biografi, något jag skulle springa långt från om någon viftade med. Han blir liksom för mycket i vanliga fall den där Roberto, det blir lätt lite självförhärligande och allt ska kretsa kring honom, men i bokform blir det alldeles lagom faktiskt. Boken är vältajmad och träffsäker, vardagsmat från en boxare. Överraskande trevligt.
Berättelserna om hans italienska bakgrund funkar jättebra ihop med recepten som är snyggt och prydligt avbildade och inramade med lite bakgrundsinformation. Respekten och kärleken till fastrarna som också får plats och presenteras i boken skiner igenom. En värme som märks, det blir gott och enkelt för vardagsmiddagen, eller trerättersluncher á la familjen Roberto, allt finns i familjekokboken som man får titta i, och det är alltid trevligt att titta in i äkta familjär matglädje. Inte en knock, men en rejäl fullträff.

Titel: Mina fastrars mat – menyer från Maddaloni
Författare: Paolo Roberto
Förlag: Bonniers
Betyg: 7 av 10

Inga kommentarer: