23 okt. 2007

Årets bästa kokbok

Det finns ett par matskribenter som jag stannar upp lite extra, spetsar öron och ögon och kollar upp vad som händer när de publicerar eller yttrar sig. Respekt för en intressant smak. Jens Linder är en sådan, Lisa Förare Winbladh en annan, och efter hans fenomenala bok om glömda tekniker och metoder i köket ligger han bra till som författare av kokböcker också. I en flod av likriktade böcker bryter hans nya bok av med sitt puttriga eller snarare puttrande innehåll.

Nu har han alltså gjort det igen. Långkok heter hans senaste kokbok och den är fantastisk. Den är snygg. Den är informativ, men med en lättsam och personlig ton. Maten ser enkel och god ut. Boken är proppad med klassisk och exotiskt spännande mat att njuta av. Här är matlagningen början på en enda lång process där den övergripande måltiden blir en sammanhållen upplevelse från det att du börjar hacka moroten till buljongen tills du suger upp det sista av koket med en bit bröd.


Ska du bara köpa en kokbok i år så är det den här. Se bara vilken smaskig köttbit du får recept på.
Titel: Långkok
Författare: Jens Linder
Förlag: Bonniers
Betyg: 9




Inga kommentarer: