22 okt. 2007

Biffsallad med mango och turkisk kyckling

Två enkla rätter där kycklingen gärna får stå och dra i kylen länge, fixa den på kvällen, gå och lägg dig och så fixar till den i ugnen. Salladen kan man också förbereda i god tid. Veva ihop din favoritvariant av couscous, bulgur eller den härliga matveten till.
Då kör vi.

Biffsallad med mango
200 g utskuren biff
isbergssallad
morötter
rättika
mango 2-3 st
pak choi
salladslök
jordnötter

röd chili
färsk koriander
färsk mynta
fisksås
lime 3-4 st
soya

Skiva först ihop salladen, så mycket som du behöver. Det är trevligt att bryta salladen och göra en lite ruff sallad med isberg och pak choi. Strimla upp morot och rättika tunt, jag brukar förvälla moroten eftersom jag är allergisk mot rå morot, det gör den dessutom lite färggladare om du snabbt sköljer av den i kallt vatten efter koket.
Skiva i löken tunt och mangon i småbitar. Salta och peppra biffen, finhacka chili, koriander och mynta och rör ihop med soya och saften av limen. Stek biffen på hög värme på båda sidor och låt den svalna.
Häll hälften av dressingen på salladen, skiva upp biffen lite på snedden så det blir snyggt. Blanda ihop allting och häll på resten av dressingen eller så mycket du vill ha på, den ska vara lite blöt men inte slabbig.
Klart, hacka nötterna om du vill och toppa med. Ganska bra utflyktsmat till höstens svampturer.

Turkisk kyckling
kycklingfilé
sötmandel
farinsocker
rödvinsvinäger
paprikakrydda
sellerisalt
chilipulver
salt
peppar

Superenkelt. Strimla upp kycklingen och lägg i en skål. Hacka mandeln relativt grovt och blanda med farinsocker, typ 2 msk, lika mycket rödvinsvinäger och ungefär en tsk var av resterande kryddor. Jag brukar ta lite mer vinäger för jag gillar syrligheten.
Rör ihop marinaden och häll över kycklingbitarna, blanda och ställ in i kylen, gärna ett par timmar.
Sätt ugnen på 200 grader och grilläget, grilla kycklingröran i en långpanna, rör om lite då och då det får inte bli för torrt.
Det är enkelt, och ganska gott förhoppningsvis, att prova en bit när allt fått lite färg, häll upp och ställ på buffén, servera med lite sallad eller couscous eller vad du nu är sugen på. Hepp!

Inga kommentarer: