23 okt. 2007

Här är årets bästa matböcker

Måltidslitteraturen har belönats i Grythyttan på Kokbokens dag och det skedde i Måltidens hus. Svenskarna älskar sina kokböcker det är helt klart, 333 titlar som kan kategoriseras under benämningen måltidslitteratur gavs ut och bedömdes av juryn, nästan en bok om dagen alltså. Äter vi bättre för det? Debatten går vidare.
Bäst alla kategorier blev kokboken för alla 80-talets kändisar och Mona Sahlin. PA & Co’s egen kokbok gjord av Stockholm New Publishing AB. Grattis.
Här hittar du ett par recept från boken:
Gino


Juryns motivering löd:
Efter att i 20 år ha byggt sin popularitet på kontinuitet, är PA & Co en krogklassiker som finslipat sitt speciella kök av kraftiga smaker, schwung och elegans. I denna vackra bok sammanfattas lokalens kulturella drivhusmiljö och kökets frejdiga blandning av svensk husmanskost, medelhav och asiastiskt på det otvungna och omedelbara sätt som blivit PA:s signum.

Hela 29 böcker belönades i olika kategorier där mina egna favoriter är Isabella Lövins bok om klimathotet mot våra hav och Bill Bufords bok Hett. Matlitteratur utan några recept alltså.
En annan nominerad person van vid stockholmsnätter blev Paolo Roberto för Mina fastrars mat.
Även folket fick säga sitt och då var det Solens smak av Bo Hagström som vann.

Här är hela listan
Här följer hela listan på vinnarna som går vidare till världsfinalen The Gourmand World Cook Book Awards.
1.
À la carte

Vinnare: Danyel Couets Paris : från Chèvre chaud till couscous merguez
Författare: Danyel Couet
Förlag: Natur & Kultur
Motivering:
Denna initierade och högst samtida uppdatering av det parisiska kökets mångfald pekar ut en ny schablonfri ätriktning för både frankofila traditionalister och nyfikna trendsökare.

2.
Barn och mat
Vinnare: Smakstart! : om småbarn, föräldrar och mat
Författare: Lena Jordebo m.fl.
Förlag: Alfabeta bokförlag
Motivering:
En redig och uppiggande bok om den familjemat som sysselsätter många i dessa babyboomstider. Texten är pedagogisk, resonerande och befriande oförnumstig. Ett verk med hög användbarhet.

3.
Desserter

Vinnare: Lakrits, mint & choklad
Författare: Elisabeth Johansson
Recept och text: Elisabeth Johansson
Foto: Pepe Nilsson
Förlag: Natur & Kultur
Motivering:
Smakerna lakrits, mint och choklad har kombinerats i lyxiga desserter, bakverk och drinkar jämte informativa texter om de tre smakernas uppbyggnad. Svårighetsgraden är rikt varierad och rätterna osedvanligt vackert fotograferade.

4.
Doktorsavhandlingar

Vinnare: Genus på krogen
Författare: Marianne Pipping Ekström, Inger M. Jonsson, Tobias Nygren,
Helena Lundqvist
Förlag: Örebro universitetsbibliotek
Motivering:
Ett angeläget forskningsområde som nu fått sin första studie. Denna genusstudie ligger i tiden och kommer att utveckla branschen kvalitativt.

5.
Dryckeslitteratur:
Vinnare: Svensk spritbok och Svensk whiskybok
Författare: Örjan Westerlund
Förlag: Grenadine Bokförlag AB
Motivering:
Med dessa bild- och berättarglada exposéer tar Örjan Westerlund pulsen på det Sprit-Sverige som hastigt utvecklats från brännvinsträsk till kvalificerat kännarland.

6.
Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Vinnare: Den magiska bönan : om kaffe och kaffedrickande genom tiderna
Författare: Bo Eriksson
Förlag: Bilda förlag
Motivering:
En kompakt men bred exposé över kaffedrickandets historia som lyckas famna över allt från rostandets ursprung, plantagernas framväxt, kaféliv, baristatävlingar och nutida kaffedrinkar.

7.
Essäer kring måltiden

Vinnare: Tyst hav
Författare: Isabella Lövin
Förlag: Ordfront förlag
Motivering:
Årets viktigaste debattbok som handlar om utfiskningen av våra hav och hur detta håller på att ändra havets hela ekosystem. En klok, modig och stridslysten bok.


8.
Etniska kokböcker

Vinnare: Ditt nya skafferi
Författare: Lisa Förare Winbladh
Förlag: Damm Förlag AB
Motivering:
Med lärdom, respektlöshet och humor vägleder författaren läsaren över hela jordklotets skafferi: karob, jujube, ras-el-hanout, wolfberries och vidare till spännande rätter, både autentiska och egenkomponerade. Ett viktigt pionjärarbete för ökad insikt i utrikiska mattraditioner.

9.
Finlandssvensk litteratur:

Vinnare: Team Kitchen
Författare: Janna Wahlberg m.fl.
Förlag: Team Kitchen ab
Motivering:
En praktisk, inspirerande och sinnrik kokbok som underlättar inköp med sina inplastade sidor som kan rivas loss och sättas tillbaka efter inköpet. Boken löser dessutom hanteringsproblemet vid matlagning genom att hållas upprätt av sig själv.

10.
Gastronomiska ordböcker och lexikon:

Vinnare: Matlexikonet
Författare: Birgit Hemberg
Förlag: Bokförlaget Forum AB
Motivering:
Genom idogt och skickligt arbete har Birgit Hemberg sammanställt en balanserad mängd väl avvägda artiklar, till hjälp i det sammelsurium av råvaror och rätter som numera vimlar omkring oss, från chilisorter till anrik gastronomi. Ett verk som lär bli uppskattat och tummat i många kök.

11.
Geografiskt inriktad litteratur

Vinnare: Saltstänkt : mat och människor i gamla tiders Bohuslän
Författare: Kenneth Gustafson
Teckningar: Birgitta Arkenback
Förlag: YC Bokförlag
Motivering:
En spännande historia om forna tiders saltstänkta ätande längs bohuskusten, med klonkemjölk, surdeg, krogliv på skären, skäddor på tork i flaggstången och Styrman Glads överraskning – ett av många roliga recept.

12.
Historisk måltidslitteratur
Vinnare: Nostalgiboken om godis & glass
Författare: Annica Triberg, Eva Kallhed
Förlag: Grenadine Bokförlag AB
Motivering:
En rolig bok som väcker många barndomsminnen och bara handlar om onyttigheter. En bildrik resa från 50-talets sparsmakade utbud till 80-talets överflöd som bjuder på många aha-upplevelser

13.
Hälsa, "functional food"
Vinnare: Ormen i Paradiset
Författare: Miki Agerberg
Förlag: Bokförlaget Prisma
Motivering:
En lika lättläst som skrämmande bok som belyser fetmans olika fasetter på ett lättläst men ändå vetenskapligt väl underbyggt sätt.
14.
Köksträdgårdslitteratur

Vinnare: Rabarber
Författare: Ingar Nilsson
Foto: Ingvar Eriksson
Förlag: Natur & Kultur
Motivering:
I denna välmatade bok grävs djupa tag i rabarberodlandets historiemylla, från tillvaron som medicinalväxt i Kina till fyllningsfavorit i pajernas England. Receptdelen lär ut många innovativa sätt att behandla denna syrliga primör.

15.
Livsstilslitteratur

Vinnare: Pink – den rosa kokboken
Författare: Peter Norman
Förlag: Bokförlaget Prisma
Motivering:
En njutningslysten odyssé till favoritkök, krogar och gaymiljöer världen över, där attraktiva recept varvas med närgångna och färgstarka mat- och mansbilder – allt med en oförställd livsglädje.

16.
Måltidsutensilier:

Vinnare: Rörstrand 280 år : med fajans, flintgods, porslin & stengods
Författare: Bengt Nyström och Jan Brunius
Förlag: ICA bokförlagMotivering:
I denna omfattande och kunniga skildring av Rörstrands fabrik ger författarna en ingående beskrivning av porslinsproduktionen från äldsta tid fram till idag. Mönster- dekor- och modellförteckningar förhöjer ytterligare bokens värde. En bok att glädjas åt.

17.
Populärvetenskapliga publikationer

Vinnare: Den hemlige kocken
Författare: Mats-Eric Nilsson
Förlag: Ordfront förlag
Motivering:
En bok som avslöjar det okända fusket med maten på din tallrik. Ett angeläget ämne i ett samhälle där matintresset är mycket större än kunskapen om vad den industritillverkade maten innehåller.

18.
Speciallitteratur

Vinnare: Svenska ostar
Författare: Mia Öhrn och Henrik Francke
Förlag: Bokförlaget Parasoll AB
Motivering:
Med sitt vackra smörpappersliknande omslagspapper och sobra design matchar formen denna avslappnade resa bland svenska ostar, från jämtländsk vitmögelost och sörmländsk granbarksost till långlagrade hårdostar i Västergötland. Ett lågmält mästerverk av Sveriges mesta och bästa kokboksduo.

19.
Vardagsmåltider
Vinnare: Under valnötsträdet
Författare: Anna och Fanny Bergenström
Förlag: Trio förlag
Motivering:
Med sitt sedvanliga tonfall har vår mest folkkära kokboksförfattare lyckats göra ännu en vacker, högst tillämplig och allt som oftast poetisk matbok. Text, bilder och form arbetar tillsammans och skapar sällsynt samklang.


20.
Vegetarisk måltidslitteratur

Vinnare: Peace, love and food
Författare: Renée Voltaire
Förlag: Renée Voltaire AB
Motivering:
Passionen och kärleken till råvaran - speciellt den ekologiska - genomsyrar denna vegetariska kokbok med så enkla, vackra, goda och hälsosamma måltider att själen får lust att bo i den.

21.
Årsböcker, kalendrar, restaurangguider

Vinnare: Café Gotland
Författare: Eva Månsson
Vinnare: Café Stockholm
Författare: Erik Olofson och Charlotte Gawell
Förlag: Isaberg Förlag
Motivering:
En utomordentligt komponerad guideserie med överskådlig uppslagsindelning, kvalificerade texter, lockande bilder, läckra recept och noggranna orienteringskartor - oundgänglig för att alltid kunna fika rätt.

22.
Juryns Specialpris:
Kulturgärning:
Vinnare: Stångkorv & Bordeaux : gastronomiska utflykter i sällskap med Alf Henrikson
Författare: Alf Henrikson
Förlag: Alf Henrikson-sällskapet
Motivering:
En kulturbärare som Alf Henrikson hade naturligtvis nya perspektiv på mat, dryck, råvaror och måltider. I en vacker volym med vinets färg har Lars Weck samlat en ansenlig mängd av sin fars dagsverser och andra hittills opublicerade texter med ett starkt, levande engagemang för gastronomi i alla former.

23.
Juryns Gröna Specialpris:

Vinnare: Med mycket grönt
Författare: Markus Aujalay
Förlag: Natur & Kultur
Motivering:
En vacker och inspirerande kokbok om hur grönsaker skall ätas för att de är goda och skänker matglädje och inte bara för sin nyttighet. Boken innehåller spännande och lättlagade rätter med goda grönsakstillbehör och gör vardag till fest.

24.
Bäst översatta – Mat:

Vinnare: Hett
Författare: Bill Buford
Översättare: Mattias Göthe
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Motivering:
En fettfräsande skildring av kökshets, slaktarromantik och råvarufetischism, där författaren försöker överleva som amatörkock i ett professionellt restaurangkök.
Den hittills svettigaste och mest närgångna matpornografi som världen skådat.


Folkets röst:

Vinnare: Solens smak : nya matresor till Italien
Författare: Bo Hagström
Foto: Peter Anders Rudelius
Förlag: Damm Förlag AB


Kandidater till titeln "Bäst alla kategorier":

1) (Och vinnare alla kategorier)
À la carte
Titel: PA & Co : Mer än en kokbok
Författare: Christina Britton, Claes Britton m.fl.
Förlag: Stockholm New Publishing AB
Motivering:
Efter att i 20 år ha byggt sin popularitet på kontinuitet, är PA & Co en krogklassiker som finslipat sitt speciella kök av kraftiga smaker, schwung och elegans. I denna vackra bok sammanfattas lokalens kulturella drivhusmiljö och kökets frejdiga blandning av svensk husmanskost, medelhav och asiastiskt på det otvungna och omedelbara sätt som blivit PA:s signum.
2)
Dryckeslitteratur
Titel: Te : från Sencha till Lapsang
Författare: Petter Bjerke och Vernon Mauris
Förlag: Natur & Kultur
Motivering:
Ett pionjärverk för svenska tedrickare är denna kunskapsdigra bok som serverar läsning genom historia, bakgrund och bryggningstekniker och samlar världens tesorter i en bläddringsvänlig uppslagsdel.

3)
Etniska kokböcker
Titel: Mina fastrars mat
Författare: Paolo Roberto
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Motivering:
I hård konkurrens framstår denna expressiva och vitala kokbok som årets italienare. Den lyckas helt enkelt fördjupa vår syn på regional italiensk kokkonst. Genom att utgå från sin släkts matlagning och sätta den i sitt sammanhang ger Paolo Roberto oss läsare en personlig och god gåva.

4)
Historisk måltidslitteratur
Titel: Märta Stures Hushållsbok i två delar
Författare: bearbetad av Kersti Wikström
Förlag: Nordiska Museets Förlag
Motivering:
Denna dubbelvolym tar oss rakt in i ett kök av år 1739, ända in till handstilen i faksimilutgåvans 368 inknåpade recept, uttolkade i en föredömligt lättillgänglig kommentardel. En önskebok för Måltidsakademien.

5)
Livsstilslitteratur
Titel: Pink – den rosa kokboken
Författare: Peter Norman
Förlag: Bokförlaget Prisma
Motivering:
En njutningslysten odyssé till favoritkök, krogar och gaymiljöer världen över, där attraktiva recept varvas med närgångna och färgstarka mat- och mansbilder – allt med en oförställd livsglädje.

6)
Vardagsmåltider
Titel: En god sommar
Författare och recept: Malin Landqvist
Foto: Ulf Svensson
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Motivering:
Med solmättade, närodlade grönsaker, goda sallader, rätter tillagade vid grillen, härliga bakverk och lockande desserter står sommaren fram med all sin matglädje i denna vackra och användarvänliga bok.

Inga kommentarer: