23 okt. 2007

2008 är potatisens år

Ledsen GI-folket, FN lanserade på World Food Day 18 oktober The International Year of the Potatoe. Potatisens år 2008 alltså.
Vår älskade knöl har fått ett eget år. En del får ju inte ens en egen dag…
Ris, vete och majs äts mest sedan kommer potatisen som världens fjärde största livsmedel.
Potatisens hemland nummer ett är Peru, de spanska conquistadorerna tog med sig knölen hem därifrån för ganska många år sedan och där rotade den sig och spred sig vidare även till Sverige.

Här är vi relativt dåliga på sorter. Vi hyllar vår färskpotatis och det är en delikatess men resten av året är det mjöligt eller fast. Och så är det bra med det.
Ofattbart egentligen när det finns ofantligt många olika sorters potatis, kanske kan 2008 bli året då vi börjar bry oss lite mer om vilken sorts potatis vi äter.

Perus jordbruksminister hälsar i en kommentar i Herald Tribune att det i landet finns över tusen sorters potatis i olika färger, former och smaker.

Så 2008 kommer förmodligen att bli året då livsavgörande frågor kommer att avgöras. Frågor som; ska man salta innan vattnet kokar eller när det kokar, hur mycket salt ska man egentligen ta, skalat eller inte skalat och ska potatisen ligga ifrån början eller inte? Det här blir kul.

Jag ska bidra genom att för första gången odla min egen och redan nu inleds jakten på en spännande sort att sätta.

Här kan du se vad som händer under året i potatisväg på potatisårets officiella sajt.

1 kommentar:

Sune sa...

Enligt SMAK:s hemsida finns det idag 117 sorter vinterpotatis som marknadsförs i Sverige. Problemet är att handeln inte är intresserad av att marknadsföra annat än fast eller mjölig, om inte sorten är kända King Edward, Asterix eller möjligen Bintje.
Sune