21 feb. 2009

Mental matresa till Sydafrika


Det finns som bekant en rad olika böcker om mat. Traditionella kokböcker, kändiskokböcker, nischade ingrediensböcker och geografiska kokböcker.

Måltidslitteratur kallas hela området generellt numera. Den första typen av kokböcker som stack utanför boxen var geografiska kokböcker eller kokböcker som kombinerade reseberättelse i någon form och matupplevelse.
Jag vet ärligt talat inte hur stort det är med matresor, där man reser till någonstans för matens skull. Det är inte bara en bonus för chartertrippen utan det verkliga skälet till resan.

Reser du till Sydafrika så är du helgarderad. Bra klimat, spännande historia inte långt bort i tiden, häftiga naturupplevelser och ett fantastiskt utbud av mat och dryck.

Elisabeth Johansson är kanske mest känd för sina desserter och böcker kring detta men hon skapar också ”vanliga” maträtter. I det här fallet med sydafrikanska karaktärer, smaker och kryddningar. Inte sällan i resematböcker blir det ungefär lika exotiskt som att knalla runt och titta på den exotiska hyllan på ditt lokala ICA.
Men i den här boken förmedlas en distinks känsla av Sydafrika, som jag aldrig varit i vilket kanske underlättar för den mentala förflyttningen.
Boken är övergripande indelad i en del om Kapstaden, en om vinlandet Sydafrika, en om vildmarken och sedan en hel del om vanilj – konditorns grunkrydda.

En mörk, kall och grå vinterdag är det här en riktigt trevlig reskamrat hela vägen från fåtöljen eller kökssoffan ända till Afrikas sydspets.

Titel: Mat, vin och vanilj från Sydafrika
Förlag: Natur & Kultur
Författare: Elisabeth Johansson
Bild: Susanna Blåvarg

Inga kommentarer: