3 nov. 2007

Världens bästa chili

Ni har väl inte glömt världens bästa chili som publicerats i Expressen ett antal gånger. Jag har aldrig testat den eftersom jag haft ett par obehagliga upplevelser av lite för mycket tequila...

Men testa gärna och berätta gärna hur det gick, om ni kan....

Citerat från Expressen:

VÄRLDENS BÄSTA CHILI
Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalistenFrancis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.
Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel somfick rubriken "Jakten på den äkta chilin".
Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens allahörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen. Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får finnas med i en chili:
tomater
vita bönor
gul lök
köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en viss tillsats av kött. Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge och inte enbart blir olidligt skarp. Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade - NORTH TEXAS RED.
Det recept som följer är en lätt försvenskad version. Ingen som prövat det har klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna. För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili som har det mesta i chiliväg och dessutom en stor sortering salsor och såser.
Det här är vad du behöver:
En mycket stor svart järngryta
En stekpanna
En liten kastrull
En hel flaska tequila
Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns iaffärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade röda paprikor.)
1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanskaaffärer.)
3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas avtorkad, mald piri-piri).
4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flestavälsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
Baconfett (eller olja) att steka i.
10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
En halv kopp mjöl.
En kopp chilipulver.
Två koppar mörk oxbuljong.
2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
2 matskedar oregano.
2 matskedar malda korianderfrön.
1/2 matsked socker.
Salt, efter smak. Börja försiktigt!
Lite grovt majsmjöl, masa harina.

Så här gör du:
Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrarockså till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkadepepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med lödkolven.)

Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu börjar det nämligen dra ihop sig.
Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rörom ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den koktapepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.Koka upp.
Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sinskapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd av det resterande ölet.
Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör oftaså att mästerverket inte bränns fast i botten.
Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,tre timmar.

Tequila!!!
Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.
Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst tio chiliälskare. Servera chilin i små, djupa tallrikar.
Många gillar att äta den med majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarostovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och storamängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams, Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock, Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga "Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wastednights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi". Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken"Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.

FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mottequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en rekommendation, anpassad för en person. Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Denföljer här: SNABB-CHILI: I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fallförkortas koktiden avsevärt.

FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat att kvällen var ovanligt lyckad.

FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först 1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under Desert Storm.

FOTNOT 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättningatt ni inte blandar bönor i chilin.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för detta heta tips... Skall prova det på min man i helgen. Har dock en känsla av att han särskilt kommer att uppskatta tequilainslaget, med tanke på klassen på min matlagning.
Kul att stöta på ditt namn igen förresten! Du och jag gick kulturvetarlinjen tillsammans i vår glada ungdom. (Fast då hette jag Bengtsson)

Kramisar från en kanske vilt främmande Josefin Ahlin

"så bräcker du brorsan" sa...

Jag har gjort den flera gånger, senast igår. Högrev är att föredra men även Fransyska fungerar bra. Det blir sjukt gott är utan tvekan en av mina favoriträtter alla kategorier. Det är en väldigt mastig rätt som sätter sig ordentligt i magen. En skål brukar nästan räcka. Gör den på 1kg kött till 4p. Men då blir det proppmätt.....Mattias E