Tips på småplock aka dutteliduttar kan man aldrig få för många av. Vinnaren av Årets kock 2007 Tommy Myllymäki har tolkat intryck från sin resa till USA i tre rätter som kan bli en succé på din buffé. Jag ska definitivt testa kolan och svampen.
4 portioner
Soppa
8 dl hönsbuljong
1 gul lök skivad
1 klyfta vitlök skivad
1 msk fänkålsfrö
2 msk smör
2 dl Cremé Fraiche
200 g babyspenat, sköljd
100 g bladpersilja plockade blad
Saffranskokta kronärtskockor
2 kronärtskocksbottnar
1 msk smör
0,5 g saffran
1 vitlöksklyfta
Vatten
Salt
Fräs lök, fänkålsfrö och vitlök i smör i 2 minuter. Tillsätt hönsbuljong och koka i 10 minuter. Tillsätt cremé fraiche och koka upp.
Tillsätt babyspenat och persilja och mixa soppan grön och slät i en blender.
Smaka av med salt.
Koka upp smör, vitlök och saffran med 3msk vatten, klyfta kronärtskockorna och koka dem sakta i saffransspadet i ca 15 minuter.
Servera tillsammans med soppan
4 port
400 g jordärtskocka skalad och skivad
1 dl vatten
1 dl grädde
Salt
1 dl valnötter
Karljohansvamp
Koka jordärtskockorna mjuka i vatten och grädde, mixa till en slät puré. Smaka av med salt. Rosta valnötterna i ugn, 200 grader i 5 minuter. Skala av det värsta sotet på nötterna och grovhacka dem.
Stek Karljohansvampen i smör och servera till.
Räcker till c:a 20 smakbitar
1 burk kondenserad mjölk, ca 400 g
100 g salta jordnötter
Alspån
1 omogen mango
Koka den kondenserade mjölken i tre timmar tills den blir kolaaktig. OBS! kondensmjölksburken skall läggas i vatten och kokas. Rök jordnötterna med alspån i 1 minut. Hyvla mangon tunt.
Placera kola i botten på en tallrik och lägg mango och nötter ovanpå.
1 kommentar:
Koka den kondenserade mjölken lät intressant, måste nog testa det.
Skicka en kommentar