Kändiskockarna på storstadskrogarna skapar inga nya klassiker. En krog i Stockholm betraktas som ny i ungefär en vecka, sedan är det förra torsdagens nyhet. Även om den öppnade på fredagen. Det är ju kul på några sätt men myntet har ett par mörka baksidor. Förutom alla sönderarbetade krogmänniskor och deras problem innebär det en hel del strul för gästerna att hitta en pålitlig stamkrog och för den svenska gastronomin innebär det att vårt framtida matarv är hotat. Ja så illa är det faktiskt, det finns ingen tid för krögare att bygga upp klassiska rätter som Biff Rydberg eller Toast Skagen, idag försvinner rätterna på menyerna efter bara några veckor och legendariska maträtter behöver betydligt mer tid på sig för att bli klassisk. Den enda lite nyare klassiker jag kan komma på är PA&Co:s dessertklassiker Gino som hittat hem till hemmakockens rivjärn. För att vi ska kunna få fram nya klassiska rätter behöver vi en stabilare krogmiljö. Visst är det märkligt att Melker Andersson, Fredrik Eriksson eller någon annan välkänd matkreatör inte skapat någon riktigt klassisk rätt? Lite nytt blod i blodpuddingen som är vårt gemensamma matarv där husmanskost och Tore Vretman härjar fritt vore välkommet. Har du förslag på någon ny klassiker? Hör av dig till Mårre! /Hepp
Några klassiker:
Toast Skagen
Gino
Biff Lindström och Rydberg
Wallenbergare
Janssons frestelse
Toast Pelle Jansson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar