20 okt. 2009

Vällagad kokbok för alla i Sollentuna och alla ställen som är som Sollentuna

Snabblagat, Tillagat och Vällagat - det är rubrikerna på Melker Anderssons mat i hans vad jag vet första kokbok i sitt eget namn och där han presenterar mat utifrån sig själv och sin egen situation i livet.
Personligt på ett plan som man kanske inte tror om du sett honom i Matakuten eller andra mediala sammanhang där han ganska ofta kan falla in i en inte enbart attraktiv attityd.
Kan den där sura översittarens personliga mat verkligan vara något att ha? Ja det tror jag faktiskt.
Alla Melkers krogar är fantastiska. Alla Melkers recept är inte fantastiska men det är enbart en smaksak. Gillar du inte curry gillar du inte receptet Curryfisk....men här finns massor av annan mat som passar perfekt på vilken veckomeny som helst.

En kokbok av Melker Andersson är inte skriven. Den är producerad. Se där en klar distinktion mot många andra matböcker som kommer ut på marknaden.
Jag gillar detaljen med inblickarna i hans ungdoms matminnen, allt från blåbärsplockarrallyn med syskonen till recept på makaronipudding.
Recepten är föredömligt skrivna. Pang-pang utan konstigheter, överskådligt och enkelt och ibland kryddat med någon kort kommentar från Melker som både peppar kocken och fördjupar rätten. Snyggt fotat och smakfullt formgivet.

Stilmässigt väldigt likt exempelvis Jamie Olivers senare böcker, alltid en slev i, en tugga tagen eller något annat som "aktiverar" i bilden. Mycket snyggt och prydligt, en bok snart i varenda kök i grannskapet i Sollentuna och alla andra ställen som är som Sollentuna.

Titel: Hemma hos Melker Andersson - Snabblagat, Vällagat och Tillagat
Producent: Nygren & Nygren
Recept & Matlagning: Melker Andersson
Foto: Jenny Grimsgård
Formgivning: Lobby Design
Text: Jan Nilsson
Kockteam: Jonas Ålund, Linn Söderström och Shanit Jakob
Förlag: Norstedts

1 kommentar:

Sanna sa...

Låter intressant. Får ta mig en närmare titt på den här kokboken. Tack för inlägget :)