26 apr. 2009

Flera sidor av koreanska köket i hyllan

Det började för en massa år sedan med en bred asiatisk trend. East i Stockholm var en krog som tog ett ganska stort asiatiskt grepp på sin meny till exempel. Nästa steg i vår gastronomiska utvecklingskurva i Sverige och Stockholm var att nischade asiatiska krogar ploppade upp här och där och att vi med resor och utökad världsbild upptäckte mer än det sönderfriterade så kallade kinesiska kök som jag hoppas är på utdöende eller uppsträckning.

Men, det fanns isolerade öar av genuin matglädje från invandrade matälskare.

Det innebar att Nordens första koreanska restaurang Arirang öppnade i Stockholm 1975.

Sedan några år har döttrarna Byung-Hi och Byung-Soon Lim tagit över krogen och deras idoga arbete med att servera genuin koreansk mat ligger till grund för den här kokboken.

Koreansk mat är som ett litet smörgåsbord i miniatyr, många små rätter som alla vid bordet smakar av. Men i boken finns även lite större rätter med och såklart har den långa traditionen från Arirang lagt till en del svenska karaktärsdrag här och där. Kimchigryta med falukorv tror jag inte serveras på gatorna i Korea.

Hälsosamt, fräscht och smakrikt med en del toppnummer finns här i den trevliga kokboken. Ganska trevligt men den är inte på något sätt en omistlig kokbok, men för att vara en krogkokbok så hamnar den i övre skiktet tack vare sin smittande entusiasm och att det koreanska köket trots allt ännu är lite nytt och spännande,


Titel: Koreansk mat – Kimchi, bulgogi och bibimbap

Av: Byung.Hi och Byung.Soon Lim

Text: Petter Bjerke

Foto: Ulrika Pousette

Inga kommentarer: