23 dec. 2007

Sju stora medicinska myter avslöjade

Nu drar två amerikanska forskare ned brallorna på sju stora myter om medicinska företeelser. Som att du förstör ögonen om du sitter och läser i lite småskumt ljus, eller att håren på benen växer ut snabbare om du rakar dem.
Myterna som ofta dyker upp har analyserats i British Medical Journal och här är den, hela listan på medicinens sju stora myter:

Du skadar ögonen om du läser i dåligt ljus
Finns inga medicinska bevis för det, däremot får du kanske svårt att fokusera på texten och blinkar lite mer.

Du ska dricka minst åtta glas vatten om dagen
Ingenstans hittades några medicinska bevis i populärpressen för att det stämmer.

Om du rakar benen växer håret ut snabbare
Inget jag själv provat men detta är enligt undersökningen enbart en myt, inte heller hårets eventuella tjockhet påverkas av rakning.

Du blir sömnig av att äta kalkon
Det finns ett ämne som heter tryptophan i kalkon som förekommer inom sömnforskning, men inte mer än i till exempel kyckling. Myten har förmodligen sitt ursprung i att du blir trött av att äta en massa julmat, inklusive kalkon.

Vi använder bara 10% av vår hjärna
En myt som hängt med sedan 1907, men scanning och andra undersökningar av hjärnan visar att ingen del är helt inaktiv.

Hår och naglar fortsätter växa när du dör
Enligt undersökningen finns inget som tyder på att myten stämmer, däremot drar skinnet ihop sig efter döden vilket skulle kunna ge intryck av att naglar och hår växer.

Mobiltelefoner är farliga på sjukhus
Om de är påslagna alltså. Undersökningen visar att mobiltelefoner har en minimal på verkan på medicinsk utrustning. Att ouppmärksamt pratande knalla in i en stolpe är förmodligen en större risk.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

Lagers tabberas sa...

Det ä första gången jag hör det där md at man blir sömnig av kalkon. Det måste förväxlats med det där att man blir djävligt trött fort på kalkon för det är så tråkigt.
Hemma hos oss serveras ett ris som vi kallar för sömnris för det är så kolhydratstarkt, det thailändska kaonieuw, kladdris. Efter en sådan middag med detta ris går vi alla och lägger oss och sover skitgott.
Lite mer om kaonieuw här och i kombi9nation med en rätt jag aldrig tröttnar på, nämligen laab - en slags risotto utan ris.

Lisa sa...

Hihi, listan var kul. Lagers kommentar ännu roligare.
Nu står du på min bloggrulle. Keep up the good work!

Marre sa...

Vad kul, ja nu ökar jag tempot lite snart. Beror på om det blir några skridskoisar eller inte...
Någon sa att man blir trött av att äta för mycket apelsiner, jag är helt klart i riskzonen för jag älskar blodapelsiner men vill man köra med bälte och airbag går det väl helt enkelt att säga att äter du för mycket blir du trött.