18 dec. 2007

Så undviker du julsjukan

Julen är listornas tid. Livsmedelsverket har skramlat i korridorerna och kommit fram till hur du ska sköta dig inför julens stök, bök och rök i köket för att inte bli magsjuk på grund av din egen klantighet.
Ganska bra lista, jag petar in den rakt av här nedanför. Den kan du ha i bakhuvudet i köket andra tider på året också, nu gäller det att dina gäster sköter sig också, kanske lika bra att passa en länk?









  • Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat och när du växlar mellan olika råvaror.


  • Använd alltid rena redskap. Använd gärna olika skärbrädor, till exempel en för rått kött och en för andra livsmedel.


  • Genomstek köttbullarna, liksom kött av fågel och gris.


  • Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder mat kan ställas i kylskåpet direkt, större mängder bör först kylas ner i till exempel ett vattenbad.


  • Mat som ska hållas varm, till exempel Janssons frestelse, ska vara lägst 60 grader.


  • Ta inte fram mer mat till julbordet än vad du tror ska gå åt. Mat som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.


  • +4 grader är en bra temperatur för känsliga varor som kött och mejeriprodukter. Skaffa en termometer och mät hur kallt det är på olika platser i kylskåpet.


  • Ät inte nötter eller torkade frukter som ser skrumpna, missfärgade och dåliga ut eller som luktar och smakar konstigt eftersom de kan innehålla mögelgifter. Dela gärna på nötter, som kan vara missfärgade på insidan men se fina ut på utsidan.

    • Inga kommentarer: