Men det finns uppenbarligen en marknad för speciella GI-böcker. En annan enkel diet är, gör av med mer än du lassar in så är saken klar. Jag kallar den för Mårre-metoden… Hur som helst, nu har paret skapat en bok som fokuserar på lite mer njutningsfyllda recept och har ett fokus på matglädje för speciella stunder men som fortfarande håller sig inom GI-metodens regler.
Recepten är helt okej, inte speciellt inspirerande och inte speciellt gourmandiska men det kan vara skönt att ha en sådan här bok att hålla sig i om du äter enligt GI-metoden men har svårt att hippa på något att äta på fredagsmyset eller festkvällen. Det som Ulrika och Ola inte är bra på är när det blir friare i formen rent textmässigt. Ganska inrutat, klyschigt och lite småtrist. Deras första bok är fortfarande klart bäst i klassen med sina scheman och menyer, har du den och har bra kläm på GI-värdena behöver du inte den här boken utan kan egentligen botanisera fritt i kokboksfloran och modifiera vilket recept som helst.
Jag skulle vilja se Ulrika och Ola ge sig på något lite mer utmanande nästa gång.
Titel: GI Gourmet
Författare: Ola Lauritzson & Ulrika Davidsson
Förlag: Forma PG
1 kommentar:
Gi metoden blir ofta missförstådd. Det är många som endast fokuserar på tabellvärden och inte på volymen eller kolhydrathalten i maten.
Vissa sorters potatis har till exempel väldigt höga gi-värden. Men det betyder inte att de är dåliga att äta enligt gi metoden. Det innebär bara att de få kolhydrater som finns i potatisen råkar vara snabba. Men sett över en normal portion potatis så blir kolhydratintaget litet.
Skicka en kommentar