31 jan. 2010

Japansk matkultur in i minsta detalj

Det finns en del böcker i kategorin resor och mat. Det finn säven ganska många böcker som handlar om en speciell matkultur, men för det mesta blir det bara skrap på ytan och en bunt lätt försvenskade recept.
Förra året kom boken Masala som gick ner i det indiska köket ordentligt på djupet och som är jämförbart med den nya boken Tokyo Food som tar ett brutalt helhetsgrepp på det japanska köket. Egentligen är det fel att skriva det japanska köket för då tänker du, recept och anpassad matlagning, fel I say.
Tokyo fungerar som en fond för hela den japanska matkulturen där den japanska inställningen till mat ligger som en fondvägg i bakgrunden. Det är en bok för dig som verkligen vill lära dig allt du behöver veta och lite till om hur japansk mat och matlagning fungerar.
Det här är mer en lärobok om japansk matkultur än en kokbok, det finns ett antal grundläggande recept, men framför allt förmedlar boken en massa kunskap om den spännande japanska matkulturen indelat efter olika matfenomen och speciella matkluster av olika slag.

Kunnigt och välskrivet och så där skönt nördigt som det blir i en väldigt nischad matbok.
Något som jag inte tänkt på tidigare märkligt nog är det som författarna beskriver som japanernas extremt seriösa inställning, varje liten sushibit ska hanteras och utföras så bra som möjligt in i minsta detalj.
Precis som boken Tokyo food, den är väl utförd in i minsta detalj.

Titel: Tokyo Food
Författare: Petter Bjerke, Gustav Karlsson Frost och Markus Karlsson Frost
Förlag: Natur & Kultur

Inga kommentarer: