17 okt. 2010

Enklare bröd ett imponerande projekt

Tycker du att det verkar för mycket grabbarnas kemilåda över det här med surdeg? Eller tycker du att det är jobbigt med att knåda och kladda med degen och jästid hit och jästid dit och akta där öppna inte fönstret för sjutton.
Martin Johansson har på ett par år gått från att vara nördig surdegsbloggare till att vara, kanske nördig fortfarande, men en respekterad brödambassadör med en rikstäckande publik.

Jag ser det som ett bevis på att ett genuint intresse och en egenhändigt på något sätt införskaffad kunskap är något som intresserar en genuin publik. Bra resa Martin.
Och nu är han aktuell med sin andra bok där han faktiskt delvis överger surdegen för en som han kallar knådfri metod.
En metod som massor av bloggare plockade upp för ett par år sedan, brödet No Knead Bread blev känt som bloggbrödet.
Nu har Martin byggt en halv bok på tekniken som riktar sig till dig som har förmågan att planera lite grann i förväg eftersom det handlar om att inte knåda deg utan blanda ihop och låta jäsa länge. Jag tycker du ska testa, det blir gott och är barnsligt enkelt. Ser proffsigt ut gör det också.

Boken Enklare bröd är indelad i olika kapitel och tekniker, knådfritt, långjäst, vila-och-vika-metod samt såklart en bit om surdeg.

Martins blogg är jättehärlig, den här boken påminner faktiskt mer om bloggen än den första. Det kan bero på att han gjort det mesta själv. Recept, text, form och foto. Vilket projekt. Riktigt imponerande. Bara det är en anledning att köpa den.


Inga kommentarer: