7 okt. 2010

Mer om mat made in Sweden

Om Sverige var ett skafferi, eller ett kylskåp kanske är en bättre liknelse så här i höstrusket. Vad hör hemma var? Södermanland nere i grönsakslådan och högst upp i frysfacket lägger vi väl en rödingfilé från en norrländsk fjällsjö?

Jens Linders bok Made in Sweden handlar om skafferiet Sverige, olika specialiteter från olika landsändar.

Man skulle kunna ha synpunkter på urvalet av vad som får representera vad. Småland får till exempel blir en matupplevelse med recept på hare. Inget fel på det, smålänningarna hade kanske velat se en festival i ostkaka eller smultron eller ja. Diskussionerna kan gå vidare länge och det har säkert Linder & Co inga problem med.

Boken är en guidebok till ett antal olika producenter och tillverkare av ett antal olika produkter typiska för en viss region.

Otroligt snyggt och prydligt samlat och recepten har oftast en lite twist. I dagsläget är den helt rätt i tiden där vi är mer engagerade än någonsin i vår matkultur.

För den som är nybörjare på svensk mat och inte har några förutfattade meningar om vad det är måste den vara en skattkammare. För oss andra surgubbar som tycker vi sett det mesta redan är det en påminnelse och en kul djupdykning i olika lokala matfenomen.

Titel: Made in Sweden
Författare: Jens Linder
Förlag: Bonnier Fakta

Inga kommentarer: