8 sep. 2010

Mathias och det naturliga köket

Mathias Dahlgren är Sveriges bästa kock genom tiderna förmodligen. Det enda som skiljer honom från att braka igenom som en legend i klass med Tore Wretman är att han skapar ett par symbolrätter i stil med Toast Skagen, Wallenbergare eller något sådant. Och givetvis att han syns mer i media.
Att vara i världsklass i sin bransch och samtidigt vara folklig är inte lätt. Fråga Björn Borg.
För ganska länge sedan kom Mathias ut med en kokbok. Den handlar om hans krogar Matsalen och Matbaren och om hans syn på mat, smak och hur allt hänger ihop.

Den är ett praktverk. Jo, faktiskt, det har gjorts många fina böcker om mat i Sverige men den här är något i hästväg. När du köper Det naturliga köket måste du inte bara köpa nytt soffbord, du får nog ta dig en funderare på att knalla bort till Norrgavel och köpa upp dig på ett helt nytt möblemang. Du måste ju matcha kokboken på bordet.
Boken är uppbyggd som en teaterpjäs i tre akter. Först en inledande akt där man sätter rollerna och förutsättningarna. Mathias passion för gastronomi, att hans unika förmåga är att sätta något gastronomiskt av vardagssmakerna och att det är ett hårt lagarbete bakom varje framgångsrik restaurang.

Andra och tredje akten är Matsalen och Matbaren. Maten från Matsalen…ja du, inte är det recept och mat man snabbt svänger ihop mellan dagishämtning och innebandy direkt, men sjukt inspirerande och spännande kombinationer och smaksammansättningar.
Ungefär som att läsa en riktigt bra scifi-story. Här finns det som inte kommer bli symbolrätten men som många nu känner till, Mathias första matminne med inbakat smör. Fantastiskt gott på restaurangen, ring mig när du fått till det hemma.

Matbaren är märkligt nog en lite underskattad restaurang, hade den inte legat som en bakficka utan en egen krog hade den hyllats och köerna ringlat långa. Den hyllas, men den är inte uppskattad bland krogbesökarna som den borde vara.
Lite på samma sätt är det i boken. Matbaren kommer sist, sidorna har en annan färg. Det är den charmiga lillasystern som ännu inte nått ut. Det vore grymt om den delen kom som en egen bok.
Frigör Matbaren är mitt tips. Det kan bli stort.
Recepten är något enklare, fortfarande sjukt avancerade förstås, men det är inte längre sciencefiction.

Boken är förutom en kokbok, en bok om landets två bästa restauranger inhysta i det mest anrika hotellet och den här produkten är gjord för att matcha den helheten. Inte en vanlig kokbok. Läsvärd, otroligt inspirerande och en hel massa fantastisk mat.

Titel: Det naturliga köket
Författare: Mathias Dahlgren
Förlag: Norstedts

3 kommentarer:

kökschefen.se/Lars sa...

Det här låter spännande. Vet du vad boken kostar?

mskanman sa...

Hur mycket som helst trodde jag först men kollade på Bokus och där kostade den 386 kronor vilket jag skulle säga är ett fynd.

Elin sa...

Hos oss ligger den ständigt på fönsterbrädet i höjd med soffan.Alltid tillgänglig för lite okynnesbläddring :)