9 juli 2009

Elva rätt hos Mathias

Det är en lång mening men värd att läsa.
"Med en svensk identitet, på en regional plattform, skapar jag mitt kök, ett kök som är öppet både för lokala och globala ingredienser och influenser, ett kök som bygger på naturliga råvaror och naturlig smak - det naturliga köket".
Se där Mathias Dahlgrens krigsförklaring i menyn till sin hyllade restaurang i eget namn som är inhyst i Grand Hotels lokaler.

Och vilken fantastisk restaurang det är. I mitt förhållandevis korta liv har jag aldrig varit på en bättre krog i Stockholm någonsin. Men. Det kostar ju. Om den är prisvärdast någonsin kan nog diskuteras, bäst också förmodligen men bästa måltiden någonsin för mig - det var det.

Service på toppnivå. Ingen visklek där rätterna presenteras som kronjuveler utan chosefri, trevlig avspänd atmosfär. Men om du skrapar på kunskapsytan hos personalen visar den på en bredd och ett djup som är imponerande.
Varje maträtt och varje glas med dryck har en historia och en berättelse som du kan få i kort eller lång version om du vill.

Jag fick en avsmakningsmeny i present och det är kanske den finaste present jag någonsin fått. Magiskt bra.
Avsmakningsmenyn är på sju rätter men med aptitretare och bröd och en ostbricka på det innan desserterna så hamnar du på sisådär en elva rätter. Och vinpaketet....herregud så bra det är.

Här är menyn:
Med viss reservation för att det nu var ungefär två veckor sedan vi var där så är det några rätter som sticker ut mer än andra. De har fått en kommentar, men allting var så gott att jag nästan började gråta.
Först lite aptitretare som bland annat bestod av en tallrik med smakprover på olika matlagningsmetoder som gravat, rökt, inlagt och en till. Brödet med Mathias matminne med tre olika sorters pålägg var givetvis helt fantastiskt. Rökt ister istället för smör anyone? Jo det var ljuvligt.

Bakad långa och kammussla, mild vitlök, persiljeskott och bläckfisksky.

Kronärtskocka och Gotlandssparris, rå lax, sikrom, krasse och brynt smör.

Havskräfta och griskind, ärtor, stekt blomkål, knaprig svål, libbsticka.
Kinden låg som ett täcke ovanpå de övriga godsakerna där ärtorna var gjorda som en svensk pesto. Ska definitivt provas hemma någon dag. Förmodligen ljuvligt till grillade skaldjur.

Stekt vetesurdeg och ost från ko, honung, olivolja, havssalt, svartpeppar.
Det svagaste kortet på menyn där Mathias förkärlek för smör fått härja lite lite för fritt. I efterhand påminner det kanske om en upphottad variant på Fattiga riddare.

"Pumpa papper", pumpa, tryffel, mandel, parmesan
Den mest skruvade rätten där pumpapapper var som en platt skiva frigolit, konstig textur men inte speciellt konstig smak, men alla smakkombinationerna i den här rätten var underbara. Smaka på orden, pumpa, mandel, tryffel och lite parmesan...nötigt och lent på samma gång, riktigt bra.

Dilammsadel och bräss, nässlor, sparris, kantareller, ramslök
Det absolut godaste jag någonsin ätit. Nuff said.

Hårda ostar och Vilhelmdals ostar
Vi stack emellan med lite ostar som inte ingick i menyn men som var fantastsikt goda dem också.

Råstekt rabarber från Blacksta, mandel, jordgubbe, mjölk
Det näst godaste jag någonsin ätit, en uppdaterad version av smulpaj med rabarber och jordgubbar.

Här kommer vinpaketet rakt upp och ner, och gott folk; lägger ni vantarna på en flaska av något av dessa viner så ring mig så dricker vi upp den tillsammans och har det riktigt riktigt bra.

Langenlois Spiegel Grüner Veltliner 2007
Fred Loimer, Kamptal, Austria

Würzburger Stein Silvaner Kabinett 2006
Juliusspital, Franken, Germany

Blond Ale
Slottskällan, Uppsala, Sweden

Sav
Jämtland, Sweden

Vintage Brut 1999
Gosset, Champagne, France

Château Talbot Grand Cru Classé 2003
Château Talbot, St-Julien, France

La Quintessence 2005
Domaine Bru-Baché, Jurancon, France

Notan gick på en bit över 6000 och ja, det var det värt faktiskt.
Har omedelbart börjat spara för ett nytt besök.

2 kommentarer:

Elin sa...

Vi hade vår bröllopsmiddag där och åt avsmakningsmenyn. Helt fantastiskt! Helst vill jag göra det varje år vi firar bröllopsdag :)

Marre sa...

Ursprungsplanen var att efter midagen checka in och övernatta lite spontant men det skar vi ner i budgeten.

Tycker absolut ni ska käka där på bröllopsdagarna framöver :-)