6 maj 2009

Per Morbergs bok en svensk klassiker

TV-programmet Vad blir det för mat? Har gett hela svenska folket en ny typ av matikon och det är lite oväntat Per Morberg. En inte speciellt folkkär skådespelare utan i något slags mellanskikt i kändisstegen, men tack vare sitt jaktintresse kom han in i TV4 som programledare i jaktprogram och sedan fick han ett alldeles eget matlagningsprogram som blivit en succé. Och det borde den här kokboken också bli.

Rustik, enkel och pålitlig vardagsmat som ofta funkar fint även till festliga tillfällen.


Basen i Morbergs matlagning är allt han lärt sig i krogkök i skiftet 70-tal och 80-tal. Det är mycket klassiska rätter genomgående i boken.


I stort sett alla rätter som dyker upp i topplistor över svenska folkets husmansfavoriter genom åren finns här.


Dessutom får vi ett par kapitel om Per Morberg, om Per, personen Per så som han väljer att presentera sig. Mer nedtonad än i TV. Mer välformulerad och stringrent men att karln älskar mat och gärna slår ett slag för bra råvaror och rejäl matlagning är väldigt lättillgängligt och tilltalande.


En kokbok som passar dig som börjat gå vilse och letar efter din gamla vanliga svenska meny som. Här är den. Här finns oxsvansarna, strömmingen och bären och primörerna.


Mycket snyggt och prydligt presenterat. Fullt med robusta och hemtrevliga recept som till skillnad från beskrivningarna i teve är enkla att följa. Jag tror att detta blir en storsäljare, jag hoppas det för det är den värd.
Titel: Morberg – scenen, livet och konsten att laga mat


Av: Per Morberg


Foto: Martin Löf


Förlag: Bonnier Fakta

Inga kommentarer: