27 okt. 2012

Kokboksduell: Danyel Couet vs Per Morberg


I ena tungviktshörnet har vi Danyel Couet, i den andra Per Morberg. Klassiker mot klassiker i en kokboksmatch med en svensk folkkär profil mot ett franskättat köksproffs.
Det är också en match mellan Bonniers och Norstedts, mellan fotograferna Martin Löf och David Loftus.
Oddsen för att försäljningssiffrorna är högst för Morberg är låga.

Klassiker mot klassiker

Dags för en ny kokboksduell alltså. I Danyels bok handlar det om klassiker på hans sätt, men efter en insikt efter arton år som kock att det mesta i matlagning som han gillar vilar på en gemensam klassisk grund.
På den grunden har han byggt sin bok, för enkelhetens skull döpt till Danyels klassiker.

Han skriver till exempel om hur han som barn vaknade på lördagmorgnar av doften av middagen som förbereds, inte ett vanligt uppvaknande i dagens Sverige misstänker jag.

Morberg tar ett större svepande grepp över svensk husmanskost och det här är inte en bok för honom är det ett kulturarv som ska bevaras. Till hans barnbarnsbarn som ska bläddra runt där och hitta sin förfaders matarv.
Det är utgångspunkten för duellen. Ansatsen är densamma, ingen lång inledning om författarens syn på mat eller brandtal för lokalodlat eller något anat utan pang på med recepten som Danyel delar in efter meny, han är ju krögare, och Morberg delar in det på typ och börjar med soppor.

Per Morbergs bok är så svensk i sitt uttryck att det naturligtvis är svårt att ducka för att det slår an en svensk själ.
Han drar ifrån direkt mot Danyels lite elegantare framtoning. Mer avskalade bilder, inte lika mycket såser och puddingar. Hans franska arv dyker upp med kaninpuddingar och en enkel anklever på stekt bröd – hur gott som helst men något du anrättar mer sällan.

Morberg mot Couet head to head på upploppet

Hur går det mot upploppet då? Jo, som alltid med svensk husmanskost känner jag att efter ett tag så ledsnar man, det lyfter aldrig riktigt till den där högre smaknivån utan håller sig på en hög vardagsnivå men när det blir helg och vi har något högre krav på att ordna något lite mer, något extra då vinner Danyels bok där varmrätterna verkligen känns utvalda och genomtänkta.

Den bok jag först kommer att återvända till är Danyels av det enkla skälet att svenska husmansklassiker finns i snart sagt varannan kokbok.
Danyels desserter är inte fantastiska men riktiga krogklassiker medan Morberg dokumenterar nyponsoppan och mannagrynspuddingen. Okej för en vardagsdessert, Danyels på helgen.
Vinnaren är alltså Danyel Couet som klämmer sig förbi Per Morberg på upploppet.


Vinnare:
Författare: Danyel Couet
Titel: Danyels klassiker - 74 älskade recept med en twist
Foto: David Loftus
Förlag: Norstedts

Andra plats:
Författare: Per Morberg
Titel: Morberg lagar husmanskost
Foto: Martin Löf
Förlag: Bonnier Fakta

1 kommentar:

Lars sa...

Hej,

Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.

Mvh
Besökstoppen