12 dec. 2009

Julmat från Apoteket



Eftersom det går att handla receptfria läkemedel på vilken bensinmack som helst nu för tiden är det kanske inte så konstigt att Apoteket slår ett signal för sina matiga produkter. Framför allt senapen som säljs i strama burkar. Förutom senapen kommer även till julens äventyr i köket lite hjälpmedel i form av pepparmyntolja, glykos och aromatisk tinktur.
För att få lite fart på försäljningen har man tagit hjälp av Leila Lindholm som skapat sex recept med senap.
Självklart en sorts cupcake och en semifreddo, hennes standardverk, men också en senapssill. En av svenska folkets sillfavoriter, här är receptet.

Ingredienser:
3 pkt (à 420 g) 5-minuters sill
1 1/2 dl Provisorns senap
3 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
flingsalt & svartpeppar från kvarn
2 1/2 dl neutral matolja
2 msk kallt espressokaffe
1 knippe färsk dill

Gör så här:
  1. Häll av sillen och låt all vätska droppa bort, torka av fisken med hushållspapper.
  2. Vispa samman senap, strösocker, rödvinsvinäger och kryddor i en skål.
  3. Tillsätt olja i en tunn, fin stråle under kraftig vispning.
  4. Smaksätt såsen med espressokaffet.
  5. Skiva sillen i bitar och blanda med såsen. Låt med fördel stå över en natt eller två.
  6. Finhacka färsk dill och blanda med senapssillen vid servering.

Den här såsen är också supergod som gravlaxsås. Uteslut sillen och servera såsen med färsk dill. Vill du ha en krämig sås så tillsätt 1 dl creme fraiche.





Inga kommentarer: