15 sep. 2009

Om italiensk mat och mat i Italien

Caroline Hofberg är en av de mest intensiva matskaparna och verkar med gott humör grotta ner sig i äktsvensk mat eller hur du ska hantera bönor i köket eller pajer.
Hon har en väldigt hög lägstanivå för att prata sportspråk, det är sällan det finns anledning att vara besviken eller fundersam på ett recept som Caroline har skapat.

Italia Amore kan man se som en fortsättning på hennes två år gamla bok Medelhavsmat för vardag och fest. Enligt förlaget tog det Caroline ett år att samla material till boken, hon reste runt och träffade folk och smakade på landet Italien, eller snarare alla regioner och lokala kök.
Så nu slipper du göra det. Du kan bara ta rygg på Caroline och laga upp hela Italiens skiftande utbud av recept och råvaror, gamla och nya rätter.
Om du säger "italiensk mat" till vem som helst får du relativt olika bild till svar, men vissa saker är allmängiltiga. Pastan, oliven, det lite lätt rustika och förstås pizzan.
Det kommer ut en stilla strilande ström av kokböcker med italiensk mat just nu och den senaste tiden mer intensivt än vanligt, och det är naturligt eftersom italiensk mat är den sortens mat jag skulle ta med till en öde ö. Och många med mig. Lunchen skulle knappt vara över när hjälpen skulle vara på väg in till stranden, och Caroline Hofbergs bok är en av de bästa böckerna om italiensk mat och mat i Italien som kommit ut. Och konkurrensen har varit hård.

Titel: Italia Amore
Författare: Caroline Hofberg
Foto: Tia Borgsmidt och Ove Lindfors
Förlag: Prisma/Norstedts

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om det inte hade varit för att hon har plagierat stora delar av innehållet.

Marre sa...

Ja det är väl inte klarlagt vad som hänt, men om det skulle vara så är det naturligtvis en skandal.
Men anonyma anklagelser är inte heller speciellt imponerande.

Magnus Falk sa...

Alla lånar vi väl lite av varandra - både i tanke och ord. I skrift måste man dock vara noga med källhänvisningar - även om man så omformulerar. Tror nog att hon likaväl som någon annan skulle kunna klä sina tankar och känslor om mat i ord - lärdomen borde vara att hantera sina källor på ett bättre sätt. Att blanda egna formuleringar med andras i datorn är som gjort för att det ska sk*ta sig.

Marre sa...

Caroline borde hantera det här snabbt, på något sätt, annars får hon hitta en annan sysselsättning. Inspiration är en sak, sno rakt av något annat.
Har gjort en och anna rewrite i mina dagar och det är en grej, att ha nästan exakt samma formulering som en annan, konkurrerande bok, om samma ämne det är inte bra.
Men som sagt, det kan finnas en ganska naturlig förklaring, mänsklig och förlåtande men då måste hon ut med den nu. Eller igår snarare.