1 juli 2008

En bok som öppnar dörren till det vietnamesiska köket

Det vietnamesiska köket har förmodligen en del att tacka det thailändska köket för. Thaimaten har klivit rakt in i det svenska folkhemmet och har blivit en del av vår vardagsmat, det har öppnat upp för andra asiatiska kök och det vietnamesiska är på god väg att etablera sig hos svenska smaklökar som nästa asiatiska kök.
Den vietnamesiska maten är sund, smakrik och exotisk om du jämför med vilken hemtjänstmeny som helst. En normal vietnamesisk måltid består av flera små rätter, som en liten minibuffé. Ett smörgåsbord.
Boken som handlar om vietnamesisk mat generellt och mat från Hanoi speciellt inleds med en genomgång av vietnamesiska kökets egenheter som kryddningen och vilka råvaror som används.
Överskådliga recept presenterade i olika avsnitt som biff, fläsk och fågel eller sallader och grönsaksrätter.
Hela boken har en fin atmosfär av streetmatkänsla tack vare bilderna som ofta är inramad av en gatubild från Hanoi.
För den som vill jämföra sina egna kompositioner av vietnamesisk mat med äkta vara så avslutas boken med en restaurangguide till Hanoi.

Titel: Kök i Hanoi – Mat från Vietnam
Författare: Annelie Ewers och Jan Tham
Förlag: Prisma

Inga kommentarer: