16 juni 2008

Ganska osund mat i Millas mys

En av mina barns favoritböcker i kokbokshyllan är Camilla Tubertinis förra bok; Millas Kalastårtor så det var med en viss förväntan vi började kika i Milla Mysmat.

Barnen är fortfarande förtjusta men till skillnad från den om tårtor är det här inte lika kul.

Har du lagat mat med barn ett par gånger tidigare och har ett visst mått av fantasi är du beyond tipsen här. i nästan alla recept är det halvfabrikat som är basen och så klickar du på lite sylt, tjohoo så skojar vi till det.

Visst, boken utger sig inte för att vara en bok där någon ska lära sig laga mat från grunden utan inspirera och ge idéer, men jag är övertygad om att man även om det ska vara inspirerande och sprida matglädje även kan finnas med en dos av lärande om att sund mat är ett bättre alternativ och att den kan vara god och rolig.


Nåväl, för att sluta sura och gnaga på moralkakan så om du någon gång ibland känner för att lägga alla sunda ambitioner åt sidan och bara brassa på med sirap, strössel och sylt så kan Millas mysmat kanske erbjuda lite roliga idéer. Den kan också absolut vara en bok från vilken du tillsammans med barnen kan komma fram till ett roligt kalasupplägg.

Titel: Millas Mysmat - familjefavoriter för kalas, picknick och fredagsmys.

Författare: Camilla Tubertini

Förlag: Prisma

1 kommentar:

Camilla sa...

Hej Mårre! Att halvfabrikat automatiskt skulle vara osunda håller jag inte med om, inte heller att "nästan alla recepten i boken" skulle innehålla sådana. Detta är ingen bok på temat "hälsomat", men heller ingen bok om osund mat. Däremot en bok som ger tips på hur man kan hitta fler sätt än "fredagsmyset" för att umgås och ha kul med sina barn, dels i köket, dels runt maten, handlandet, genom att göra alla möjliga sorters picknickar och pyssel eller bara genom att duka fint.
Av egen erfarenhet vet jag att barn sällan har tålamod att vara med på brödbaket, långkoket, att göra pasta eller ens baka en tårta från grunden. Men mellan från-grunden-matlagning och "fiskpinneträsket" finns det en hel del vettig mat som barnen gillar och som man kan laga tillsammans och mysa kring, och det är den jag velat lyfta fram.

Vänligen, Camilla Tubertini