16 juni 2008

Allt om Västerbottenost i ny kokbok

Västerbottenost har blivit något mer än en ost. Osten har tagit platsen som en del Norrlandsromantik men också en symbol för att vi i Sverige har flera gastronomiska särarter som vi borde uppskatta mer och vara stolta över. Västerbottenost är kort sagt något speciellt. Nu har Susanne Jonsson gjort en hel bok om osten.
Som jag skrivit tidigare tror jag att framtiden bland kokböcker är inte brett upplagda böcker där en framstående kock eller matprofil drar på om sin favoritmat från bakade kakor till nyårsmiddagen utan nischade böcker där någon med sakkunskap går på djupet kring en råvara eller en typ av mat eller ingrediens.
Här handlar det alltså om Västerbottenost, den är måhända toksponsrad av mejeriet i Burträsk men vad spelar det för roll, kokböcker har mycket lite med grävande journalistik att göra.
Den är snygg, bra upplagd med kapitle kring själva osten, hur den ska behandlas, hur det kommer sig att den har den position som den har och såklart mestadels en massa recept på hur du kan använda denna delikatess.
Vad sägs om att nu till midsommar impa med en Västerbottenostcheesecake med vinbärstopping? Det ska jag försöka mig på.
Men det enklaste och godaste blir nog, trots alla fina tips i boken, att skiva en bit till sillen, färskpotatisen och snapsen.
Titel: Västerbottenost
Författare: Susanne Jonsson
Förlag: Prisma

Inga kommentarer: