Oavsett hur rätt det är eller hur logiskt allting verkar med att inte äta en viss sak eller att man kanske borde fundera lite på livet efter detta så blir det för mycket.
Man tröttnar. Det tjocknar i halsen och jag börjar treva efter det motsatta. Ett glas vin eller en pistol eller något sådant.
Ibland lyckas den engagerade personen lugna ner sig och anpassa sitt budskap till i alla fall min sinnesstämning och då kan mitt flyktiga intresse fastna, jag bläddrar vidare, läser lite till, röstar och sajnar upp mig för ett liv i kloster...
I det här fallet är det Maja Söderberg som lyckas lägga band någorlunda på sitt klimatengagemang för hon har faktiskt kommit på något så enkelt som att vi slopar de fyra årstiderna. Ledsen Vivaldi, Maja har talat. Det ska vara sju årstider och det är också inte årstider längre utan matpyramider.
Det handlar om att äta efter när maten är i säsong. Ja det har väl ingen missat att om du köper en holländsk växthusodlad tomat i januari är det likställt med att köpa heroin till sin 8-åriga dotter. Det säger inte Maja, det säger jag. Men Maja kommer istället med tips på vad du ska äta i varje pyramid som är uppdelad i vad du kan äta ofta, sällan och ibland.
Till skillnad från många andra ärkepräktiga klimatböcker är den här full av smaskiga recept. Snyggt fotat, bra upplagt, tydligt och lite rått naturligt men med smakmässiga twister som nog skulle fått Vivaldi att lägga till tre refränger.
Boken har inte heller alltför mycket pekpinnar utan lugnt och övertygande maler Maja ner varje uns av drift att dra igång dieselmotorn och åka och köpa Granny Smith-äpplen från USA i oktober.
Det hela är som en blandning mellan naturmorgon i P1, Gourmet och någon klimatbok från Naturskyddsföreningen.
En jordig tumme upp för Majas bok.
Författare: Maja Söderberg
Förlag: ICA Bokförlag
Till skillnad från många andra ärkepräktiga klimatböcker är den här full av smaskiga recept. Snyggt fotat, bra upplagt, tydligt och lite rått naturligt men med smakmässiga twister som nog skulle fått Vivaldi att lägga till tre refränger.
Boken har inte heller alltför mycket pekpinnar utan lugnt och övertygande maler Maja ner varje uns av drift att dra igång dieselmotorn och åka och köpa Granny Smith-äpplen från USA i oktober.
Det hela är som en blandning mellan naturmorgon i P1, Gourmet och någon klimatbok från Naturskyddsföreningen.
En jordig tumme upp för Majas bok.
Författare: Maja Söderberg
Förlag: ICA Bokförlag
Titel: Sju årstider i Majas kök
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar