17 dec. 2010

Snart kommer kokboksjulkalendern i snabbversion

Jag vet. Ni undrar. Vad hände med kokboksjulkalendern? Tog böckerna slut? Gick han in i bredbandskugga och försvann?
Något åt det sistnämnda kan vi säga stämmer bäst. Inom kort kommer en snabbversion av de senaste dagarnas luckor. Hold on.

Tills dess.

Ta en titt här på Bokus topplista över kokböcker så länge.

12 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 12: Nu kan du runt alla julbord ranta med en bok för dig som brukar jojobanta

LCHF, Atkins, Montignac, GI, tallriksmodellen, South Beach, juice, sprit och fruktdieten och jag vet inte alla hemsnickrade varianter jag sett. Ska man hårddra det så funkar ju alla men det är ju ingen som vill leva efter ett matschema hela livet. Så enkelt är det. Oavsett vad den leende sunda typen på omslaget säger.
Ett enkelt råd är ju att bränna lite mer än du lassar in annars läggs det i lagret en trappa ner och blir liggande. Och det vet ju alla att man vill ha låga lagerkostnader.

LCHF är den som jag tror är lättast att hänga på ett tag om du nu nödvändigtvis ska håll apå och följa någon slags diet, vilket jag nog vill avråda från generellt.

Julbordet är väldigt tacksamt att börja med, skippa Jansson, potatisen, allt snask och alkoholen så är du i stort sett hemma. Här är en variant som är hyfsat trevlig LCHF-bok med inriktning på husmanskost för dig som vill prova den dieten ett tag.

Titel: LCHF-husmanskost
Av: Anna Hallén
Förlag: Bonnier Fakta

Kokboksjulkalendern fick hicka

Vad nu kom lucka 11 samma dag som lucka 12.
Ja. Så kan det gå.
Har du problem med det är nog det här fel blogg för dig att följa.

Men häng med ett tag till, du kanske får en ny syn på livet. Vad som är viktigt att hänga upp sig på och vad man kan rycka på axlarna åt.

Och nu snart vidare till lucka 12. Halvtidsluckan.

Kokboksjulkalendern 11: Medelhavet är stort och runt och maten lever sunt

Kokböckerna blir bara större och större sa min kollega Maud i veckan och det var inte positivt menat och det är det inte. Det gamla coffeetablebook-skämtet med böcker som bara görs för att ligga framme känns aktuellt, men det är väl ingen som köper sådana böcker längre?

Nej, och därför kombinerar förlagen detta så nu görs skitstora böcker men som förutom att vara väldigt snygga också har en hel del nyttiga och användbara innehållsdelar.

En sådan är den stooooora boken Maten runt Medelhavet. Närmare bestämt maten från Frankrike, Italien, Spanien och Marocko och det förstår ju vem som helst att mat från alla dessa fantastiska matländer kan ju in te få plats i en bok.

Det gör det inte heller men det funkar hyfsat som julklapp, att drömma sig bort och känna smaken av fornstora dagars varma resor eller se fram emot nästa tripp till Marrakesh.

Annars är det här en typisk opersonlig bok producerad under ett målgruppsanpassat tema helt utan själ.

Titel: Maten runt Medelhavet - En resa för matälskare genom Frankrike, Italien, Marcko och Spanien.
Av: Murdoch Books

10 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 10: En god och inspirerande saga att läsa om Per som kan både jaga och laga


Killen i lösskägg och glöggfärgade ögon ska ha en bok om riktig matlagning. Av rejäla råvaror och med saker som klädtips och anekdoter.
Per Morberg är såklart i det läget förstavalet.
Jag föreslår boken med hans jakt -och mattips. Kan det blir mer manlig julklapp än så?

Titel: Morberg jagar och lagar
Av Per Morberg
Foto: Martin Löf

9 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 9: Mat av bland annat fåret har Fredrik lagat hela året

Fredrik Eriksson den gamle spjuvern har hängt med ganska länge nu. Jag tror jag såg honom i en samlingsbok för sisådär tjugo år sedan i fiskavsnittet och den där fisken hänger fortfarande med. Bli inte förvånad att det är en fiskgryta från Smögen med här också. Man kan aldrig ha för många recept på fiskgryta är devisen.

Fredriks senaste bok Hela årets kokbok är inte bara en bok för hela året, det är en bok för alla tillfällen.
Ibland har jag tyckt att Fredrik Erikssons böcker varit lite präktiga, och lite tråkiga som om recepten är tänkta att tala för sig själva. Vilket inga recept gör.

I den här boken är det superbilder rakt igenom, och det finns ett avspänt sätt att skildra maten efter ett antal givna kategorier under året.

Jag föreslår att du ger den här boken till matmor i huset oavsett kön eller ålder. En rikitgt julmysig bok. Köp en till dig själv också.

Titel: Hela årets kokbok
Av: Fredrik Eriksson
Foto: Magnus Skoglöf

8 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 8: Du kan laga mat med raps och frågar du Leif funkar det alltid med snaps

Leif Mannerström. Namnet står för en rejäl matlagning, elegant men utan krusiduller och tillgjordhet. Och så funkar det alltid med en snaps.

Det behövs inte sägas mer. Det här är en stor och rejäl bok för den som tar det här med julmat på allvar.
Glöm inte snapsen bara.

Titel: Mannerströms julkokbok
Av: Leif Mannerström med bilder av Thomas Yeh

Kokboksjulkalendern 7: Fisk för prinsesser med recept av Klara Desser


Ingen visste förmodligen vad GI var för tio år sedan. Då var allt som handlade om att äta bättre för att må bra en enkel handledning om att ät mindre vitt så blir det bra

Klara Desser har gjort en rad kokböcker som bevisar motsatsen. Den senaste kan vi kalla Fina Feta Fiska, ett löjligt namn men faktiskt ett riktigt trevlig namn på en fiskligt god bok.

6 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 6: Ge Håkan Larssons fredagkväll till någon riktigt snäll

Det handlar om att äga ett begepp. Att fredagar har ett flertal visste redan Nationalteatern som sjöng om blod som bubblar och en ska vi säga upptrissad stämning.
För den stämningen är det inte helt enkelt att kontra med passande mat. Kyckling och chips räcker inte.
Då träder den gamle mattidningsredaktören Håkan Larsson in på banan med en bok vars grundtanke är oerhört tilltalande. Mat på en halvtimme och vin för en hundring och alltihop plockar du enkelt ihop på väg hem i en hyfsat välsorterad butik.

Allt är fantastiskt bra om det inte vore för att Håkan ska tipsa om musik och till matlagning. En kombination som ingen lyckats få ihop med hedern i behåll och det gör inte Håkan heller.
Men bortse från det och du har en kanonbok att dela ut till någon du gillar att hänga med på fredagarna.

Titel: Håkan Larssons fredagkväll - mer än en kokbok
Av: Håkan Larsson

5 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 5: 277 sorters kakor för bagare med dubbla hakor

Hej du som sitter fast i surdegsträsket. Jag tänkte att du skulle få 277 sorters kakor av Jan Hedh i julklapp.
Jag vet att du gärna ville ha en ny våg, kanske en påse av det där stenmalda mjölet från kvarnen i Värmland. Synd att den där kursen med Manfred blev fulltecknad annars hade ju det varit en fantastisk upplevelse.
Men. Nej, bättre upp för nu är det dags att tvätta fingrarna, diska ur burkarna och lägga surdegsgrunden i frysen. Dags att gå vidare och det är ett lyft. Ett steg upp i en högre division för en hemmakock och då handlar det om att leka konditor och inte bagare.

Det är onekligen lite tricksigare och mer kemi. Och konst. I all afall när mästerkonditorn Jan Hedh är i farten.
277 sorterskakor - alla blir små konstverk i mästers händer och här försöker han dela med sig av hela den konditorikultur som finns samlad i hans skånska kropp.

En perfekt bok för den som försöker ta sig ur surdegsträsket men inte vet var han ska ta vägen, ja det är en han.
Eller naturligtvis släktens riktiga kakmonster.

Titel: 277 soeters kakor
Av: Jan hedh och Ulf Widell
Förlag: Norstedts

4 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 4: Många och långa kok i Allt om Mats stora bok

Jag tittar gärna på fotboll, och då helst det grönavita laget. Ibland pratar man då om att laget och spelarna kan vara övertända och vilja för mycket, krånglar till det och överarbetar situationer utan att komma till skott eller kanske ens få till en målchans.
Ungefär så känner jag efter att ha bläddrat i Allt om Mats stora kokbok. Nästan utmattad. Nu ville dom nog lite för mycket.
“Herregud så mycket mat, hur ska jag klara detta?”
Den täcker allt. Eller ingenting. Inledningen sveper fram över allt som har med matlagning att göra ungefär som musikprogrammet Idol ger en bred bild av musik.

Sedan kommer det recept indelade i olika teman. Och det är en hel del recept. Massor. Hade Allt om Mat tagit fram allting i sin receptdatabas och bara skickat till tryckeriet hade det blivit ungefär så här inbillar jag mig.

Vem ger man då det här till? När Bonniers kokbok finns fyller den här ingen funktion. Jo, det gör den faktiskt. Där Bonniers kokbok går till botten med matlagning, är det faktiskt inte så många recept. Men med den här är det precis tvärtom. Kvantitet slår inte kvalitet men ibland kan det vara kul att ha mycket recept att välja bland.

Titel: Allt om mats stora kokbok
Av: Allt om Mats redaktion

3 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 3: Tre böcker i ett för dig som vill bli ordentligt mätt



Det är otroligt fascinerande hur utbudet och själva utformningen av matbutiker byggs upp. Att det finns folk som forskar i butiksbeteenden och kundströmmar och hur vi beter oss i butiken är också helt fantastiskt. De flesta av oss har väl förstått att ingenting finns på en speciell plats i din lokala matbutik av en slump? Men att det är en hel vetenskap, ja det är nog inte allmänt känt.
Alla dessa tricks och knep från butikernas sida går såklart ut på att vi ska handla mer. Mer och mer och mer, hela tiden. Och inte blir vi varken friskare eller lyckligare.
Det här sipprar ut i andra kanaler och produkter också.
Till exempel produceras kokböcker som är rena motsvarigheter till storpacken. Köp tre och få fyra.
Ofta billiga. Ofta inte speciellt intressanta i sig. Ofta ett komplement till den som redan har en bra bas att stå på.
De här böckerna kan du köpa istället för blomma till värdinnan på julafton, för på julafton köper vi inte blomma till värdinnan utan något litet, eller kanske en storpack kokböcker som fyller ut på hyllan lite snyggt.
Titel: Vegetariskt, Soppor, grytos, pasta och wok och Smårätter.
Förlag: Norstedts

2 dec. 2010

Kokboksjulkalendern 2: Du äter inte gärna solo med snabb mat från Paolo

Det är möjligt att jag missat det men om jag var Paolo Roberto, och vi är enormt långt ifrån varandra kan jag lova, skulle jag som nästa steg i min mediala karriär dra igång en klädkollektion.
Lite som en svensk Tommy Hilfiger tror jag skulle fungera riktigt riktigt bra.
Sportigt men streetware, modernt men med klassiska detaljer.

Vardagsmat med eller utan vänner har varit temat i hans tidigare kokböcker och här är det italiensk fastfood som står på menyn.

Till vem ger vi denna julklapp? Ja till någon som inte har mikro eller som behöver få en samling recept på enkel vardagsmat. Om det är så oerhört snabb mat vet jag inte. Allt beror på. Ska du laga mat innan dagishämtning eller klämmer du in den efteråt med fullt av inspirerande barntjut runt omkring dig?
Jag skulle ge den till min pappa. Gör det du med, ja din egen pappa alltså.

Titel: Italiensk fastfood
Av: Paolo Roberto
Förlag: Bonniers

1 dec. 2010

Kokbokskalendern 1: Inga smaker på rea med mat från Korea

Det finns en restaurang i Stockholm som serverat koreansk mat till kräsna vasastansbor och andra tillresta smakjägare sedan 1975. Ett plåtsäkert bevis på att här serveras god mat.
Nu har det blivit en kokbok och den ska du ge till någon som gillar asiatisk genuin mat men som förmodligen slipats till lite för att passa svenska smaklökar. Vad sägs om en gryta med kimchi och falukorv?
Arirang drivs av två systrar och deras mamma och hennes syster. Och du tyckte italienska krogar var familjära?
Det är mycket smårätter och plockmat i koreansk husmanskost. Enkel mat men lite annorlunda. Till exempel äter man inte marinerad ormbunke varje dag, dagen efter kan du variera dig med att marinera maskrosblad.
Här finns såklart en hotpot och givetvis den koreanska nationalrätten kimchi. En rätt som jag själv har otroligt svårt för egentligen.
En utmärkt liten julklapp till släktens resekock.

Titel: Koreansk mat - Kimchi, bulgogi och bibimbap
Av: Byung-Hi och Gyung-Soon Lim
Förlag: Natur & Kultur

29 nov. 2010

Sex unga kockar, landets bästa tydligen...

De sex kockar som tävlar i finalen av Årets Kock 2011 är:

Jakob Lells, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör (semifinalsegrare Malmö)
Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm (semifinalsegrare Åre)
Filip Fastén, Le Rouge, Stockholm
Robert Hedman, Hufvudsta Gård Mat & Möten, Solna
Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin, Hägersten
Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma

Kör hårt. Det blir nog bra.

23 nov. 2010

Kokboksjulkalendern startar 1.a advent

Från första advent och fram till jul. Som en riktig julkalender. Då kommer jag tipsa om en kokbok om dagen som kan funka som julklapp. Köp en kokbok i år. Det blir en godare jul då.

6 nov. 2010

Mer matproduktion i hemmen

Lägg undan surdegskorgarna nu är det dags att börja kladda igång med korvproduktion hemma.

2 nov. 2010

Årets bästa kokböcker

Varsågod ni som ska köpa kokbok i julklapp till någon i jul. Det här är årets bästa måltidslitteratur enligt Måltidsakademien.

1. À la carte:
Det naturliga köket
Författare: Mathias Dahlgren
Medförfattare: Jens Linder
Foto: Magnus Skoglöf
Form: Per Wickholm.
Norstedts förlag
Motivering:
Vår främste världskock manifesterar sin förmåga att av det naturliga närma sig det överjordiska. En avspänd, högpresterande konstnärssjäl har gjort sin bibel.

2. Barn och mat:
Josses barnmat : den allra första
Författare: Josefine Haamer von Hofsten
Foto: Jakob Fridholm
Jure förlag AB
Motivering:
Lekfulla och inspirerande råd om att laga mat till de minsta - allt från morfars makrill till egenbakad ostkaka. Smaskens för de små, helt enkelt.

3. Ceremoniella måltider:
Mannerströms julkokbok
Författare: Leif Mannerström
Medförfattare: Jesper Lindberg
Foto: Tomas Yeh
Norstedts förlag
Motivering:
Med gott självförtroende serverar herr mästerkock imposanta rätter till vår största svenska helg, ofta med de där små detaljerna som gör traditionell mat riktigt läcker.

4. Choklad:
Choklad : förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk
Författare: Johan Åkerberg och Sara Bang-Melchior
Foto: Pepe Nilsson
Tukan förlag
Motivering:
Här finns allt man behöver veta om choklad, med handfasta råd och förslag på vad som passar till chokladens alla varianter. En riktigt njutbar bok!

5. Desserter:
Sött sweet dulce : desserter från när och fjärran
Författare: Anna och Fanny Bergenström
Trioförlag
Motivering:
En symfoni av all världens efterrätter skriven med inspiration, glädje och stor kunskap. En vacker bok med stort bruksvärde att lägga till författarduons tidigare succéer.

6. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer:
Hotel Speciell : livsstilskonsumtion på känslornas marknad
Författare: Maria Strannegård
Liber förlag
Motivering:
Hotellen idag säljer inte längre bara tak över huvudet för natten utan unika upplevelser, atmosfär och livsstil. I detta forskningsprojekt beskrivs hur den så kallade upplevelseindustrin konkret sätts i spel, och hur de nya livsstilshotellen kan skapa en reell ekonomi.

7. Dryckeslitteratur:
Ett vin blir till: arbetet i vingården och i vinkällaren
Författare: Britt Karlsson och Per Karlsson
Form: Petter Antonisen
Carlsson bokförlag
Motivering:
En utförlig, noggrann och mycket lärorik färd genom vingårdar och källare, där varje förklarat sammanhang inspirerar till egna upptäcktsresor bland odlare, plockare och önologer.

8. Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker:
Smoothies : lemonader, drinkar och smaksatta bordsvatten
Författare: Claes Karlsson
Foto: Pepe Nilsson
Form: Linda Andersson
ICA bokförlag
Motivering:
Inspirerande läsning om fruktiga vitaminbomber till vardag och fest, snabba och lätta att göra. En vacker och glädjefylld bok helt i tiden.

9. Essäer kring måltiden:
Ju mer vi är tillsammans: fyrtiotalisterna och maten
Red: Helene Brembeck
Författare: Kerstin Bergström, Lena Jonsson, Eva Ossiansson och Helena Shanahan
Formgivning: Ellinor Ölander
Carlsson bokförlag
Motivering:
Hur vill fyrtiotalisterna ha det med maten och livet i framtiden? Vi ger oss ut på en matresa från femtiotalet till idag och får äntligen en nyanserad bild av silverrävarna, köttberget och det grå guldet.

10. Etniska kokböcker:
Tokyo food
Författare: Petter Bjerke
Foto: Gustav Karlsson Frost
Formgivning: Markus Karlsson Frost
Natur & Kultur
Motivering:
Här får japansk mat en initierad skildring på hög internationell nivå. Sedvänjor, miljöer, råvaror, recept, råd och sinnliga smakbeskrivningar ryms i denna vackra och rika bok.

11. Gastronomiska ordböcker och lexikon:
Vinordbok på sex språk
Författare: B. Stublia, M. Mölstad m.fl.
Millhouse förlag AB / Listmedien AG
Motivering:
Ett imponerande internationellt arbete där alla klutar satts till för att få Världens vinanstrukna glosor på rätt plats - på sex tungomål.

12. Grundkokböcker:
Bonniers kokbok
Författare: Birgit Hemberg och Fredrik Eriksson (red.) med flera
Foto: Jan Bengtsson och Roland Persson
Form: Kerstin Nord
Bonnier Fakta
Motivering:
En grundkokbok med allt vi behöver veta, från lustfylld vardagsmat till lättlagad lyxig festmat. En gedigen bearbetning har gjorts av våra främsta kockar och matskribenter.

13. Historisk måltidslitteratur:
Vi ses på baren! : Operabaren – historia och gäster
Författare: Gösta Arvidsson
Illustrationer: Lars Melander
Form: Peter Antonisen
Carlsson bokförlag
Motivering:
Landets mest anekdottyngda vattenhål har fått sin rättmätiga hävdateckning, såväl estetiskt, sociopolitiskt, kulinariskt som alkoholhistoriskt. Vi ses på baren!

14. Hälsa:
Hjärnkoll på vikten
Författare: Martin Ingvar och Gunilla Eldh
Illustrationer: Helena Shutrick
Form: Maria Svedberg
Natur & Kultur
Motivering:
I dessa tider av strider mellan kostläror utreder författarna samvetsgrant, kritiskt och förutsättningslöst hur vi människor kan komma till rätta med de mekanismer som styr vårt lite väl omfattande ätande.

15. Kantinmåltider:
Mat för gubbar och tanter
Författare: Louise Follin
Foto: Peter Erlandsson
Form: Fia Arosenius
Malmö stad
Motivering:
Mat ska vara näringsriktig men också sprida glädje och gemenskap. Den här boken förmedlar stor hjälp till dem som ska laga mat till äldre, med god årstidsrelaterad husmanskost.

16. Kokböcker med restauranganknytning:
Stora Saluhallen : allt det goda
Författare: Bill Mason och Ingrid Eliasson
Foto och form: Bill Mason
Votum förlag
Motivering:
Ett inspirerande möte med de odlare, uppfödare, bagare och producenter från Göteborgs närområde som vi hittar i Stora Saluhallens marknadsstånd. Dessutom många härliga recept där både öga och gom får sitt lystmäte.

17. Köksträdgårdslitteratur:
Kryddväxter : våra trädgårdsväxter
Författare: Marie Hansson
Foto: Björn Hansson
Norstedts förlag
Motivering:
Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon – en skatt för den som vill veta allt.

18. Livsstilslitteratur:
Stefans lilla gröna
Författare: Stefan Sundström
Foto och form: Jeanette Andersson
ETC förlag
Motivering:
Ett anarkistiskt inlägg om mat, lantbruk och oberoende levnadskonst, där sångaren och låtskrivaren visar hur man själv framställer surkål, korv, eget snus, kvass och mycket annat. Inspirerande, originellt och livfullt.

19. Mat och dryck i kombination:
Håkan Larssons fredagkväll med mat och vin
Författare: Håkan Larsson
Foto: Håkan Larsson
Form: Annika Lyth
Bonnier Fakta
Motivering:
Med ett nyskapande helhetsperspektiv, inkluderande såväl mat, dryck, musikarrangemang som litterär påbyggnad, ger Håkan Larsson en fullständig manual i fredagskvällens estetik och etik.

20. Matbröd:
Enklare bröd : recept på knådfria bröd med eller utan surdeg
Författare: Martin Johansson
Natur & Kultur
Motivering:
Med knep och knåp får vi lära oss att baka goda matbröd med långa jästider, vilande degar och proffsiga gräddningar, utförligt beskrivet med snits i bilderna.

21. Måltidsutensilier:
Drömmen om en bakugn
Författare: Mats Krantz
Foto: Louise Storm, Svante Blomstrand, Lovisa Krantz
Form: Axel Söderlund
Recito förlag AB
Motivering:
En fin liten bok om hur en hembagares dröm går i uppfyllelse med en handmurad vedeldad bakugn och många härliga, genuina bröd.

22. Nordisk måltidslitteratur:
Djungelgurka, isört
Författare: Mary Kuusisto
Form: Hanna Siira
Söderströms förlag
Motivering:
I finländska Ekenäs tycks allt kunna odlas: purpurkål, skörbjuggsört, kiwano, djungelgurka och tomatillo. Mary Kuusisto övertygar oss med de rätta odlingstipsen, osannolika bilder och spännande recept.

23. Regional måltidslitteratur:
Made in Sweden : 15 råvaror, 90 recept från Lappland till Skåne
Författare: Jens Linder
Foto: Stefan Wettainen
Form: Nina Ulmaja
Bonnier Fakta
Motivering:
Matlandet Sverige är en njutning för oss som vill inspireras av unika lokala råvaror och produkter. Denna ovärderliga kokbok ger hjälp att hitta dem och kommer att bli en god vän i köket.

24. Social kompetens:
Stil & etikett à la Carmen
Författare: Carmen Villar Mir de Berg, Hippas Eriksson, Tobias Nygren
Form: Heinz Marten
Örebro universitet
Motivering:
»Allt är möjligt med rätt attityd« är slagordet för denna bok som också ger handfasta råd om kläder, inbjudningar, vad olika klädkod heter på andra språk och när man bör lämna festen. En rolig, upplysande bok med glimten i pennan.

25. Speciallitteratur – metod:
Paul grillar
Författare: Paul Svensson
Foto: Jakob Fridholm
Form: Nina Tahko, Olof Lindqvist, Bror Rudi
Norstedts förlag
Motivering:
Vill man få extrafräs på sitt grillande är detta rätta hjälpmedlet. I en genre man trodde var slocknad eldar Paul Svensson på med fantasifullt osande recept som får en att längta efter sommaren.

26. Speciallitteratur – råvara:
Fisk är inga konstigheter av Karin Fagerståhl
Foto: Agneta Thorsén
Form: Karin Fagerståhl
Svensk Fisk
Motivering:
Ett gäng duktiga matlagare visar vägen till lyckad tillagning av fisk, skaldjur och molusker. Det doftar friskt och färskt om denna fina handbok.

27. Söta bakverk:
Pepparkakshus & Mera julbus
Författare: Eva Grane och Ylva Norman
Foto: Åke Gunnarson
Balkong förlag
Motivering:
En helt oemotståndlig inbjudan till mysiga decemberkvällar, fyllda av pyntfrossa och pepparkakshusmästerskap.

28. Undervisningslitteratur:
Hushållspraktika : allt du behöver veta för att sköta ett hem
Författare: Hans Reuterskiöld
Form: Maria Trolle-Lindgren
Ordalaget bokförlag AB
Motivering:
En lathund utan pekpinnar är denna handbok i att komma igång med alla sysslor som krävs i ett hem – perfekt för flygfärdiga ungdomar.

29. Vardagsmåltider:
Maten jag älskar
Författare: Carina Brydling
Medförfattare: Lena Öberg
Foto: Helén Pe
Form:Fia Ekenryd
Tree Publishing
Motivering:
Personlig och passionerad är denna vackra matbok som hämtar råvaror landet runt och förvandlar dem, kunnigt och finkänsligt, till allt från nässelscones till hjortronpaj.

30. Årsböcker, kalendrar, restaurang-, hotell- och museiguider/-kataloger
Sveriges vinbarer : en reseguide
Författare: Peter M Eronson och Jonas Sjöstrand
Grenadine bokförlag AB
Motivering:
Den svenska sommelierrevolutionen manifesterar sig numera över hela landet, och här kartläggs den ingående. Dessutom rolig läsning.

31. Översatt litteratur – dryck:
Atlas över världens viner
Författare: Hugh Jonson och Jancis Robinson
Tukan förlag
Motivering:
Denna epokgörande Vinatlas uppdateras ständigt för att täcka vår dynamiska vinvärld - och upptäckas av nya vingenerationer.

32. Årets kulturgärning:
277 sorters kakor
Författare: Jan Hedh
Norstedts förlag
Motivering:
Detta unika referensverk för bagare, yrkesfolk och kakälskare är en kulturgärning av en legendarisk mästare som för hantverk, innovation och tradition vidare.

33. Juryns specialpris:
Mat att äta minst en gång i livet
Författare: Åsa Swanberg
Foto: Roland Persson
Form: Malou Holm
Ordalaget bokförlag AB
Motivering:
En stilren och osedvanligt estetisk bok om det allra godaste från när och fjärran: polkagrisar och pata negra, havskräftor och havtorn, souvas och smultron. Allt porträtterat seriöst, smakligt och sensuellt.

29 okt. 2010

Grönt ljus för bok om Grönstedt

Böcker om kända personer inom mat och dryck kommer det inte ut så många som man kan tro.
På mässan Det goda köket är det dags för en ny sådan i alla fall om mannen bakom Grönstedts.
Författaren Mats säger så här om varför det blev en bok:

"Det är inte en kokbok, inte ens en bok om konjak, utan den första boken om en av våra främsta vinhandlare och förindustrialister, Johan Daniel Grönstedt (1806-76) som på sin tid byggde upp en av landets bästa vinkällare vars märken Grönsteds konjak och portvinet Grådask fortfarande finns på marknaden!"

17 okt. 2010

Enklare bröd ett imponerande projekt

Tycker du att det verkar för mycket grabbarnas kemilåda över det här med surdeg? Eller tycker du att det är jobbigt med att knåda och kladda med degen och jästid hit och jästid dit och akta där öppna inte fönstret för sjutton.
Martin Johansson har på ett par år gått från att vara nördig surdegsbloggare till att vara, kanske nördig fortfarande, men en respekterad brödambassadör med en rikstäckande publik.

Jag ser det som ett bevis på att ett genuint intresse och en egenhändigt på något sätt införskaffad kunskap är något som intresserar en genuin publik. Bra resa Martin.
Och nu är han aktuell med sin andra bok där han faktiskt delvis överger surdegen för en som han kallar knådfri metod.
En metod som massor av bloggare plockade upp för ett par år sedan, brödet No Knead Bread blev känt som bloggbrödet.
Nu har Martin byggt en halv bok på tekniken som riktar sig till dig som har förmågan att planera lite grann i förväg eftersom det handlar om att inte knåda deg utan blanda ihop och låta jäsa länge. Jag tycker du ska testa, det blir gott och är barnsligt enkelt. Ser proffsigt ut gör det också.

Boken Enklare bröd är indelad i olika kapitel och tekniker, knådfritt, långjäst, vila-och-vika-metod samt såklart en bit om surdeg.

Martins blogg är jättehärlig, den här boken påminner faktiskt mer om bloggen än den första. Det kan bero på att han gjort det mesta själv. Recept, text, form och foto. Vilket projekt. Riktigt imponerande. Bara det är en anledning att köpa den.






7 okt. 2010

Mer om mat made in Sweden

Om Sverige var ett skafferi, eller ett kylskåp kanske är en bättre liknelse så här i höstrusket. Vad hör hemma var? Södermanland nere i grönsakslådan och högst upp i frysfacket lägger vi väl en rödingfilé från en norrländsk fjällsjö?

Jens Linders bok Made in Sweden handlar om skafferiet Sverige, olika specialiteter från olika landsändar.

Man skulle kunna ha synpunkter på urvalet av vad som får representera vad. Småland får till exempel blir en matupplevelse med recept på hare. Inget fel på det, smålänningarna hade kanske velat se en festival i ostkaka eller smultron eller ja. Diskussionerna kan gå vidare länge och det har säkert Linder & Co inga problem med.

Boken är en guidebok till ett antal olika producenter och tillverkare av ett antal olika produkter typiska för en viss region.

Otroligt snyggt och prydligt samlat och recepten har oftast en lite twist. I dagsläget är den helt rätt i tiden där vi är mer engagerade än någonsin i vår matkultur.

För den som är nybörjare på svensk mat och inte har några förutfattade meningar om vad det är måste den vara en skattkammare. För oss andra surgubbar som tycker vi sett det mesta redan är det en påminnelse och en kul djupdykning i olika lokala matfenomen.

Titel: Made in Sweden
Författare: Jens Linder
Förlag: Bonnier Fakta

13 sep. 2010

Jamies versioner av den amerikanska matdrömmen

Jag är otroligt fascinerad av dessa personliga mediafenomen som Jamie Oliver, eller Martha Stewart eller varför inte Paolo Roberto. Som med sin personlighet i botten bygger upp imperier (okej Paolo har en bit kvar).
Jamie Oliver lyckas på något sätt behålla en entusiasm och äkthet i det han gör. Fastän det alltid hänger ihop med TV-serier, kokböcker, köksprodukter, restauranger, gräsliga reklamfilmer för hittepåmenyer på Scandic och annat inkomstbringande så silar vi det och tycker att den där Jamie är ”boy next door” som man unnar lite framgång.
Fantastiskt. Hur går det till? Jag vet inte. Kan det vara så att det är hårt jobb, stenhård disciplin, bra koll på trender och målgruppsbeteenden och ett äkta engagemang hos Jamie som driver på alltihop?
Vi säger så. Tills han åker dit för skattefusk, fast då kommer det väl bara ut en ny kokbok; ”Jamies prison – fängslande god mat med enkla medel”.

Jamies revolution i England var en fantastiskt bra bok, en grym baskokbok för alla faktiskt. Som alltid var det ju också en TV-serie med där i krokarna och en hel del andra aktiviteter.

Nu har Jamie dragit över pölen till USA, driven av en nyfikenhet på det amerikanska köket men han gick längre än ett vanligt matlagningsprogram och fick igång en hel kampanj för att få amerikanarna att äta bättre och det har såvitt jag förstått gått förhållandevis bra och blivit uppmärksammat i hela landet.

Om vi bara tittar på boken är det en relativt ordinär Jamie Oliver-bok. Nedslag i olika intressanta miljöer och möten med mat, människor och alltid snygga David Loftus-bilder. Recepten är Jamies varianter på maten i dessa miljöer som en nyktrare och ungdomligare variant av Keith Floyd men med det gemensamt att allt är gjort med ett synnerligen gott humör.
Även en ordinär Jamie Oliver-bok är oerhört mycket bättre än en ordinär kokbok.

Titel: Jamies Amerika
Författare: Jamie Oliver
Förlag: Bonnier Fakta



12 sep. 2010

Stor höst för kokböcker

Efter en snabb titt på höstens kokböcker kan jag konstatera att det är stort som gäller i höst.
Den ena efter andra tegelstenen dyker upp. Böckerna är rejäla pjäser. Till exempel Allt om Mats stora kokbok för att fira deras 40-årsjubileum förstår jag mig inte på alls. Inte så snygg att den funkar på soffbordet, inte så praktisk att den funkar i köket eftersom den är så stor...hmmm. Intressant trend i alla fall.

8 sep. 2010

Mathias och det naturliga köket

Mathias Dahlgren är Sveriges bästa kock genom tiderna förmodligen. Det enda som skiljer honom från att braka igenom som en legend i klass med Tore Wretman är att han skapar ett par symbolrätter i stil med Toast Skagen, Wallenbergare eller något sådant. Och givetvis att han syns mer i media.
Att vara i världsklass i sin bransch och samtidigt vara folklig är inte lätt. Fråga Björn Borg.
För ganska länge sedan kom Mathias ut med en kokbok. Den handlar om hans krogar Matsalen och Matbaren och om hans syn på mat, smak och hur allt hänger ihop.

Den är ett praktverk. Jo, faktiskt, det har gjorts många fina böcker om mat i Sverige men den här är något i hästväg. När du köper Det naturliga köket måste du inte bara köpa nytt soffbord, du får nog ta dig en funderare på att knalla bort till Norrgavel och köpa upp dig på ett helt nytt möblemang. Du måste ju matcha kokboken på bordet.
Boken är uppbyggd som en teaterpjäs i tre akter. Först en inledande akt där man sätter rollerna och förutsättningarna. Mathias passion för gastronomi, att hans unika förmåga är att sätta något gastronomiskt av vardagssmakerna och att det är ett hårt lagarbete bakom varje framgångsrik restaurang.

Andra och tredje akten är Matsalen och Matbaren. Maten från Matsalen…ja du, inte är det recept och mat man snabbt svänger ihop mellan dagishämtning och innebandy direkt, men sjukt inspirerande och spännande kombinationer och smaksammansättningar.
Ungefär som att läsa en riktigt bra scifi-story. Här finns det som inte kommer bli symbolrätten men som många nu känner till, Mathias första matminne med inbakat smör. Fantastiskt gott på restaurangen, ring mig när du fått till det hemma.

Matbaren är märkligt nog en lite underskattad restaurang, hade den inte legat som en bakficka utan en egen krog hade den hyllats och köerna ringlat långa. Den hyllas, men den är inte uppskattad bland krogbesökarna som den borde vara.
Lite på samma sätt är det i boken. Matbaren kommer sist, sidorna har en annan färg. Det är den charmiga lillasystern som ännu inte nått ut. Det vore grymt om den delen kom som en egen bok.
Frigör Matbaren är mitt tips. Det kan bli stort.
Recepten är något enklare, fortfarande sjukt avancerade förstås, men det är inte längre sciencefiction.

Boken är förutom en kokbok, en bok om landets två bästa restauranger inhysta i det mest anrika hotellet och den här produkten är gjord för att matcha den helheten. Inte en vanlig kokbok. Läsvärd, otroligt inspirerande och en hel massa fantastisk mat.

Titel: Det naturliga köket
Författare: Mathias Dahlgren
Förlag: Norstedts





6 sep. 2010

2 sep. 2010

Bruna bönor från Öland skyddas av EU

Bilden kommer från ArlaNästa milstolpe i den svenska gastronomin är på gång att gjutas fast. Falukorven och hushållsosten är skyddad, nu är det dags för nästa lokala magvändare att få skydd nämligen bruna bönor från Öland.
Det som vi tycker bara är konstigt och inte så välsmakande kanske tycker man internationellt är en lokal säregen produkt. Så okej då.
Bruna bönor från Öland får förmodligen skydd men då ska det vara odlat och torkat på Öland.
Här kan du testa ett recept från Arla.

26 aug. 2010

Investera i lökfonden

För ganska länge sedan så dök det upp ett antal flaskor med färdig fond från Knorr som dom ville att jag skulle testa.
Nu har jag gjort det.
Färdiga fonder är inget att rynka på näsan åt. Det är möjligt att alla ni som gör det kokar era egna fonder, buljonger, sätter i ordning långkoken direkt efter dagishämtningen och har julafton varje dag.

Riktigt så florsockrad är inte min tillvaro så fonder köper jag färdiga. Nästa gång jag ramlar över några köttben kanske jag kokar ihop en egen. Vi får se.

Tills dess fungerar Knorrs fonder minst lika bra som andra. Kyckling och kalv är bra fonder. Inte bättre eller sämre än någon annan. Men. Det finns en stjärna i den här föreställningen. Det som jag verkligen fallit för är fonden med brynt lök. Jag använder den till lite allt möjligt. Riktigt bra.

"Saab 95 - Konturen" - Hur snyggt som helst

19 aug. 2010

Kom in och ät - Familjens favoriter


Mat för barn och att laga mat med barn är ett kärt ämne för mig. Om ni bara ber mig snällt så kan jag dra igång min gamla blogg "Med barnen i köket" igen. Och betalar mer än vad Allt om Barn gjorde förstås. Hur som helst så har Karolina Sparring och Karin Alfredsson rört ihop en bok med recept beprövade från Karolinas dagliga jobb på en förskola.
"Kul, saftsoppa och förfabricerade köttfärsjärpar" Tänker du kanske. Fel fel fel.
Det här är bra grejer. Det är flera som försökt göra kokböcker med mat för barn i mellanåldern och det blir inte alltid lyckat.
Recepten är enkla vardagsrätter som funkar fint till hela familjen och är indelade så att du enkelt ska kunna sätta ihop en varierad veckomeny som passar hela familjen.
Dessutom genomsyras boken av en uppfriskande attityd. Angående att göra en Stroganoff så deklarerar Karolina at falukorv serverar hon inte. Så var det inte mer med det.
Jag avskyr falukorv, så det passar mig fint.
Har du barn som trilskas med att smaka maten eller är enkelspåriga i sin smak och känner att du behöver inspiration och tips. Skaffa den här boken. En användbar kokbok.

4 aug. 2010

Köksservisen ombord

Sjukt nöjd med mitt porslin ombord, precis, porslin ska det vara på
båten. I det här fallet loppisfynd från Väddö med muggar och
tallrikar från NK/Rörstrand förmodligen producerat för KMK.
Passar fint i min traktor till daycruiser.

26 juli 2010

Dags för en kur

Tar fram skor för rörelse. Den gamla pärmen. Några nischade kokböcker. Kollar kontot och planerar handlingstripp.
Trots semestern är det dags för en kur, inte GI, inte LCHF utan Mårremenyn och så ut i skogen på det!
Blir det ovanligt bittra inlägg framöver så vet ni varför.
Då kör vi.


@skanman - följ mig på Twitter

14 juli 2010

Sommarmat på udden

Hos Ida på udden i Fyrudden utanför Valdemarsvik blev det lite rökt lax och potatissallad. Okej mat och enastående utsikt.


@skanman - följ mig på Twitter

Nu startar serien sommarmat

Nu ska sommarmaten 2010 dokumenteras, följ det hela dag för dag här. Blir det en parad av filmjölk och ostmackor, buljongbräserae egna grödor eller 100% snabbmat?
Häng med så får du se.


@skanman från mobilen - följ mig på Twitter

26 juni 2010

Midsommarens grillpaj

När varmrätten grillat klart skickar du på pajen, vem behöver ugn/
spis när det finns grill?

20 juni 2010

Kakduell: American Cookies vs Kungsörnens hallonkaka

Det blir en hård fajt mellan American cookies med brownies,
minimuffins och cookies i ena ringhörnan och Kungsörnens hallonkaka i
andra.
Tufft, för det är Enskede IK flickor 02 som kommer äta upp det. Mest
kvar efter fikat förlorar.

6 juni 2010

Testa dig själv som EM-kock

Imorgon, dagen efter Sveriges nationaldag, är det dags för Tommy Myllymäki att tävla i Bocuse D'or EM. En första tävling där sedan de bästa går vidare till Bocuse D'Or VM i januari 2011.
Känner du för att testa själv hemma i köket kan du börja förbereda dig på följande råvaror:
Fiskrätt
En odlad Sterling norsk hälleflundra med huvud, 5-6 kg
Kötträtt
En kalvkotlettrad, "6 ben", på 3,5 kg och valfritt urbenat kalvhuvud, kalvfötter och kalvbräss. Varje kock bestämmer själv om han vill använda de valfria råvarorna och hur mycket av var och en.
Två garnityrer skall ingå i varje rätt. Valet av råvaror är helt fritt. Sås räknas inte som garnityr. Bägge rätterna lagas för 14 personer. Tio portioner presenteras på fat och fyra portioner på tallrik, som bägge ställs till förfogande av tävlingsarrangörerna.

Världens tråkigaste frukost

29 maj 2010

Toms tips med aptit på livet

Det kan vara det fulaste omslaget jag sett på länge och om du tror att kokböcker generellt har snygga omslag har du fel. En frilagd Tom, gråtonad, med varukorg, också grå, i plast mot en knallgul bakgrund. Yyyyack.
Ingen bra start.
Tom Sjöstedt var en mediakock redan innan han vann Årets kock och blev en så kallad kändiskock. Det blev han ännu mer efter att ha synts i TV i en rad olika sammanhang. Det är förståeligt att TV-folk vill ha med Tom. Han har en härlig personlighet, om du googlar på "skön kille" så dyker förmodligen hans namn upp någonstans på första träfflistan.

Vad är det då som gör att jag faktiskt älskar den här boken, jag tycker den är toppen. Jag tror att man antingen hatar eller älskar den gladlynta nu-kör-vi-mentaliteten som Tom förmedlar. Klapparna på axeln och uppmuntrande tillrop dyker upp överallt i och kring recepten och i sina tips som medföljer alla recept. Jag är i ä-änden av "Tyck om Tom"-skalan.

Det som gör den här kokboken unik är att han faktiskt binder ihop rätterna, det är tänkt som veckomenyer med 77 recept sju veckor med lite extra krut på helgdagarna. Men lördagens lunch hänger intimt ihop med fredagens middag. Precis som i verkliga livet. Tänk att det ska kännas unikt för en kokbok.
Köp den här och ge till någon med humor, livsglädje och som har aptit på god mat och livet.

Titel: Toms tips - 77 recept på 7 veckor. Stjärnkocken förenklar ditt liv.
Av: Tom Sjöstedt. Foto: Magnus Skoglöf
Förlag: Norstedts

Kaffe en hälsodryck? Inte i min automat

En artikel i Sydsvenskan hävdar att någon annan hävdat att någon annan hävdat (ja dessa rewrites, det är ett härligt hantverk) att kaffe kan vara en hälsodryck.
Jag vill bara helt kort kommentera att jag tror, jag är inte säker här, men jag tror att det kan beror på vilket kaffe man dricker.
Den brungeggiga sörjan i botten på kannan på vissa serveringsställen eller det ohyggliga vedervärdiga som kommer ur en maskin på min arbetsplats kan inte ha något med god hälsa att göra.
Fast det är klart, vissa mediciner smakar ju inte bra heller.

14 maj 2010

McFusk med snabbmaten

Var det inte det vi misstänkte hela tiden? Frågan är hur utbrett fusket är och om det ser likadant ut i andra kedjor.
Kolla in dokumentären på söndag, 20:00 i SvT2.

3 maj 2010

Get Cooking for Mom

70 år utan mat och vatten

Grymt pålitliga Fox News skriver att en helig man i Indien som är 83 år gammal nu genomgår ett antal undersökningar för att kolla hur troligt det ä ratt han levt utan mat och dryck i 70 år.
Snacka om svåra tonår.

Hugh on our partnership with the Eden Project

Vem är kungen av grillböcker? Kampen står mellan Morberg, Svensson och Salming

Det är dags för en ny spännande kokboksduell. En duell som äger rum när det kommer ut ett litet kluster av kokböcker inom samma ämne blir det intressant, och lite kul, att jämföra böckerna mot varandra.

Den här gången handlar det om grillböcker av tre härligt manliga typer. Första deltagare är Paul Svensson med boken Paul grillar. Paul är kändiskock med egen ny krog på gång, sägs det, och känd från bland annat Matakuten i TV4. Dessutom är återigen Per Morberg involverad i en duell, den här gången har han gjort en kokbok om grillning som heter Morberg grilla.

Sist har vi en outsider men som får full pott i manlighet vid grillen på förhand nämligen Börje Salming som gjort en kokbok som heter Grilla med Salming.

Det kommer dessutom ut än mer böcker på grilltemat men exempelvis Stora boken om Grillat från Norstedts är ett charmlöst dussinexemplar som säkert fyller ett behov hos någon någonstans men den får inte plats i den här duellen med tre deltagare, vad blir det förresten? Truell?

När det gäller titlar får samtliga underkänt. Jämfört med Killen vid grillen, Eat the heat med mera från regerande grillkungen i klassen, Jonas Borssén så är författarens namn i kombination med informationen om att han grillar ganska torftigt.

Ja, killar grillar. Så är det. Vi kan strunta i att gå in på varför det är fritt från kvinnor vid alla grillar landet runt men det är faktiskt hög tid för någon att göra en bok för tjejer som vill ta kommandot vid grillen, den skulle jag vilja se. Och fler tjejer vid grillen.

Per Morberg lagar mat utomhus titt som tätt i sitt formidabelt fina matprogram Vad blir det för mat?
Oftast på sitt stora stekbord men tydligen även så pass ofta vid grillen att det kan bli en egen bok om bara det. Lite nättare och vardagsnära än hans första episka kokbok. Här är det just så svängigt slängigt och avspänt som det är i TV4Plus.
Han har en personlig stil, och det märks i allting runt omkring recepten. Dessa är däremot ganska ordinära. Inga konstigheter utan det är den rustika och klassisk maten som står på menyn.

Vill man istället ha mer inspiration och uppfriskade modernt tänk vid grillen är det Paul Svenssons bok Paul grillar som gäller. Han går igenom olika råvaror och sorters mat och allt känns väldigt fräscht och skapat med kärlek. Paul är ambitiös men har också uppenbarligen en genuin matglädje som lyser igenom i boken. Det är skillnad på skit och pannkakor som han så sant konstaterar. Och Paul grillar är helt klart mer pannkaka än skit.

Tyvärr måste vi nog skicka Börje Salming till utvisningsbåset för boken Grilla med Salming är definitivt inte pannkaka, eller jo det har ju blivit pannkaka av alltihop. Liselott Forslin har hjälpt till med recepten, Mia Gahne har skrivit texten, Weber fixade grillarna och resten av tacklistan är lång som ingredienslistan till en ordinär grillolja. Inget bra tecken. Börje är med på bild, förmodar att det är hemifrån brygan i Vaxholm. Inte så spännande. Inte pannkaka.
Lite kul är det att läsa om Börjes grillminnen från Toronto, är det men det hade passat bättre i boken ”Svenska idrottshjältars matminnen” än som bärande idé för en kokbok. Skippa den här. Kolla in ett gammalt Börje-klipp på Youtube istället.

I den här kampen står det alltså mellan Paul grillar och Morberg grillar. Två väldigt olika böcker där Pauls är mer påkostad, snyggare, mer genomarbetad och modern medan Morberg är lite underhållande i sin lekfulla arrogans.
Paul Svensson vinner på poäng årets grillbokskamp för sin inspirerande och glada bok. Kungen Jonas Borséen sitter kvar på tronen men ska inte känna sig alltför säker. Paul Svensson kommer att bli en av Sveriges mest inflytelserika matpersoner i framtiden, det finns en matkärlek där som kommer lysa länge. Kom ihåg var du läste det först.

Morberg grillar
Förlag: Bonnier Fakta
Av: Per Morberg, Martin Löf (foto)

Grilla med Salming
Förlag: ICA Bokförlag
Av: Börje Salming, Mia Gahne, Liselotte Forslin och Bruno Ehrs (foto)

Paul grillar
Förlag: Norstedts
Av: Paul Svensson, Jakob Fridholm (foto)