2 nov. 2010

Årets bästa kokböcker

Varsågod ni som ska köpa kokbok i julklapp till någon i jul. Det här är årets bästa måltidslitteratur enligt Måltidsakademien.

1. À la carte:
Det naturliga köket
Författare: Mathias Dahlgren
Medförfattare: Jens Linder
Foto: Magnus Skoglöf
Form: Per Wickholm.
Norstedts förlag
Motivering:
Vår främste världskock manifesterar sin förmåga att av det naturliga närma sig det överjordiska. En avspänd, högpresterande konstnärssjäl har gjort sin bibel.

2. Barn och mat:
Josses barnmat : den allra första
Författare: Josefine Haamer von Hofsten
Foto: Jakob Fridholm
Jure förlag AB
Motivering:
Lekfulla och inspirerande råd om att laga mat till de minsta - allt från morfars makrill till egenbakad ostkaka. Smaskens för de små, helt enkelt.

3. Ceremoniella måltider:
Mannerströms julkokbok
Författare: Leif Mannerström
Medförfattare: Jesper Lindberg
Foto: Tomas Yeh
Norstedts förlag
Motivering:
Med gott självförtroende serverar herr mästerkock imposanta rätter till vår största svenska helg, ofta med de där små detaljerna som gör traditionell mat riktigt läcker.

4. Choklad:
Choklad : förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk
Författare: Johan Åkerberg och Sara Bang-Melchior
Foto: Pepe Nilsson
Tukan förlag
Motivering:
Här finns allt man behöver veta om choklad, med handfasta råd och förslag på vad som passar till chokladens alla varianter. En riktigt njutbar bok!

5. Desserter:
Sött sweet dulce : desserter från när och fjärran
Författare: Anna och Fanny Bergenström
Trioförlag
Motivering:
En symfoni av all världens efterrätter skriven med inspiration, glädje och stor kunskap. En vacker bok med stort bruksvärde att lägga till författarduons tidigare succéer.

6. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer:
Hotel Speciell : livsstilskonsumtion på känslornas marknad
Författare: Maria Strannegård
Liber förlag
Motivering:
Hotellen idag säljer inte längre bara tak över huvudet för natten utan unika upplevelser, atmosfär och livsstil. I detta forskningsprojekt beskrivs hur den så kallade upplevelseindustrin konkret sätts i spel, och hur de nya livsstilshotellen kan skapa en reell ekonomi.

7. Dryckeslitteratur:
Ett vin blir till: arbetet i vingården och i vinkällaren
Författare: Britt Karlsson och Per Karlsson
Form: Petter Antonisen
Carlsson bokförlag
Motivering:
En utförlig, noggrann och mycket lärorik färd genom vingårdar och källare, där varje förklarat sammanhang inspirerar till egna upptäcktsresor bland odlare, plockare och önologer.

8. Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker:
Smoothies : lemonader, drinkar och smaksatta bordsvatten
Författare: Claes Karlsson
Foto: Pepe Nilsson
Form: Linda Andersson
ICA bokförlag
Motivering:
Inspirerande läsning om fruktiga vitaminbomber till vardag och fest, snabba och lätta att göra. En vacker och glädjefylld bok helt i tiden.

9. Essäer kring måltiden:
Ju mer vi är tillsammans: fyrtiotalisterna och maten
Red: Helene Brembeck
Författare: Kerstin Bergström, Lena Jonsson, Eva Ossiansson och Helena Shanahan
Formgivning: Ellinor Ölander
Carlsson bokförlag
Motivering:
Hur vill fyrtiotalisterna ha det med maten och livet i framtiden? Vi ger oss ut på en matresa från femtiotalet till idag och får äntligen en nyanserad bild av silverrävarna, köttberget och det grå guldet.

10. Etniska kokböcker:
Tokyo food
Författare: Petter Bjerke
Foto: Gustav Karlsson Frost
Formgivning: Markus Karlsson Frost
Natur & Kultur
Motivering:
Här får japansk mat en initierad skildring på hög internationell nivå. Sedvänjor, miljöer, råvaror, recept, råd och sinnliga smakbeskrivningar ryms i denna vackra och rika bok.

11. Gastronomiska ordböcker och lexikon:
Vinordbok på sex språk
Författare: B. Stublia, M. Mölstad m.fl.
Millhouse förlag AB / Listmedien AG
Motivering:
Ett imponerande internationellt arbete där alla klutar satts till för att få Världens vinanstrukna glosor på rätt plats - på sex tungomål.

12. Grundkokböcker:
Bonniers kokbok
Författare: Birgit Hemberg och Fredrik Eriksson (red.) med flera
Foto: Jan Bengtsson och Roland Persson
Form: Kerstin Nord
Bonnier Fakta
Motivering:
En grundkokbok med allt vi behöver veta, från lustfylld vardagsmat till lättlagad lyxig festmat. En gedigen bearbetning har gjorts av våra främsta kockar och matskribenter.

13. Historisk måltidslitteratur:
Vi ses på baren! : Operabaren – historia och gäster
Författare: Gösta Arvidsson
Illustrationer: Lars Melander
Form: Peter Antonisen
Carlsson bokförlag
Motivering:
Landets mest anekdottyngda vattenhål har fått sin rättmätiga hävdateckning, såväl estetiskt, sociopolitiskt, kulinariskt som alkoholhistoriskt. Vi ses på baren!

14. Hälsa:
Hjärnkoll på vikten
Författare: Martin Ingvar och Gunilla Eldh
Illustrationer: Helena Shutrick
Form: Maria Svedberg
Natur & Kultur
Motivering:
I dessa tider av strider mellan kostläror utreder författarna samvetsgrant, kritiskt och förutsättningslöst hur vi människor kan komma till rätta med de mekanismer som styr vårt lite väl omfattande ätande.

15. Kantinmåltider:
Mat för gubbar och tanter
Författare: Louise Follin
Foto: Peter Erlandsson
Form: Fia Arosenius
Malmö stad
Motivering:
Mat ska vara näringsriktig men också sprida glädje och gemenskap. Den här boken förmedlar stor hjälp till dem som ska laga mat till äldre, med god årstidsrelaterad husmanskost.

16. Kokböcker med restauranganknytning:
Stora Saluhallen : allt det goda
Författare: Bill Mason och Ingrid Eliasson
Foto och form: Bill Mason
Votum förlag
Motivering:
Ett inspirerande möte med de odlare, uppfödare, bagare och producenter från Göteborgs närområde som vi hittar i Stora Saluhallens marknadsstånd. Dessutom många härliga recept där både öga och gom får sitt lystmäte.

17. Köksträdgårdslitteratur:
Kryddväxter : våra trädgårdsväxter
Författare: Marie Hansson
Foto: Björn Hansson
Norstedts förlag
Motivering:
Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon – en skatt för den som vill veta allt.

18. Livsstilslitteratur:
Stefans lilla gröna
Författare: Stefan Sundström
Foto och form: Jeanette Andersson
ETC förlag
Motivering:
Ett anarkistiskt inlägg om mat, lantbruk och oberoende levnadskonst, där sångaren och låtskrivaren visar hur man själv framställer surkål, korv, eget snus, kvass och mycket annat. Inspirerande, originellt och livfullt.

19. Mat och dryck i kombination:
Håkan Larssons fredagkväll med mat och vin
Författare: Håkan Larsson
Foto: Håkan Larsson
Form: Annika Lyth
Bonnier Fakta
Motivering:
Med ett nyskapande helhetsperspektiv, inkluderande såväl mat, dryck, musikarrangemang som litterär påbyggnad, ger Håkan Larsson en fullständig manual i fredagskvällens estetik och etik.

20. Matbröd:
Enklare bröd : recept på knådfria bröd med eller utan surdeg
Författare: Martin Johansson
Natur & Kultur
Motivering:
Med knep och knåp får vi lära oss att baka goda matbröd med långa jästider, vilande degar och proffsiga gräddningar, utförligt beskrivet med snits i bilderna.

21. Måltidsutensilier:
Drömmen om en bakugn
Författare: Mats Krantz
Foto: Louise Storm, Svante Blomstrand, Lovisa Krantz
Form: Axel Söderlund
Recito förlag AB
Motivering:
En fin liten bok om hur en hembagares dröm går i uppfyllelse med en handmurad vedeldad bakugn och många härliga, genuina bröd.

22. Nordisk måltidslitteratur:
Djungelgurka, isört
Författare: Mary Kuusisto
Form: Hanna Siira
Söderströms förlag
Motivering:
I finländska Ekenäs tycks allt kunna odlas: purpurkål, skörbjuggsört, kiwano, djungelgurka och tomatillo. Mary Kuusisto övertygar oss med de rätta odlingstipsen, osannolika bilder och spännande recept.

23. Regional måltidslitteratur:
Made in Sweden : 15 råvaror, 90 recept från Lappland till Skåne
Författare: Jens Linder
Foto: Stefan Wettainen
Form: Nina Ulmaja
Bonnier Fakta
Motivering:
Matlandet Sverige är en njutning för oss som vill inspireras av unika lokala råvaror och produkter. Denna ovärderliga kokbok ger hjälp att hitta dem och kommer att bli en god vän i köket.

24. Social kompetens:
Stil & etikett à la Carmen
Författare: Carmen Villar Mir de Berg, Hippas Eriksson, Tobias Nygren
Form: Heinz Marten
Örebro universitet
Motivering:
»Allt är möjligt med rätt attityd« är slagordet för denna bok som också ger handfasta råd om kläder, inbjudningar, vad olika klädkod heter på andra språk och när man bör lämna festen. En rolig, upplysande bok med glimten i pennan.

25. Speciallitteratur – metod:
Paul grillar
Författare: Paul Svensson
Foto: Jakob Fridholm
Form: Nina Tahko, Olof Lindqvist, Bror Rudi
Norstedts förlag
Motivering:
Vill man få extrafräs på sitt grillande är detta rätta hjälpmedlet. I en genre man trodde var slocknad eldar Paul Svensson på med fantasifullt osande recept som får en att längta efter sommaren.

26. Speciallitteratur – råvara:
Fisk är inga konstigheter av Karin Fagerståhl
Foto: Agneta Thorsén
Form: Karin Fagerståhl
Svensk Fisk
Motivering:
Ett gäng duktiga matlagare visar vägen till lyckad tillagning av fisk, skaldjur och molusker. Det doftar friskt och färskt om denna fina handbok.

27. Söta bakverk:
Pepparkakshus & Mera julbus
Författare: Eva Grane och Ylva Norman
Foto: Åke Gunnarson
Balkong förlag
Motivering:
En helt oemotståndlig inbjudan till mysiga decemberkvällar, fyllda av pyntfrossa och pepparkakshusmästerskap.

28. Undervisningslitteratur:
Hushållspraktika : allt du behöver veta för att sköta ett hem
Författare: Hans Reuterskiöld
Form: Maria Trolle-Lindgren
Ordalaget bokförlag AB
Motivering:
En lathund utan pekpinnar är denna handbok i att komma igång med alla sysslor som krävs i ett hem – perfekt för flygfärdiga ungdomar.

29. Vardagsmåltider:
Maten jag älskar
Författare: Carina Brydling
Medförfattare: Lena Öberg
Foto: Helén Pe
Form:Fia Ekenryd
Tree Publishing
Motivering:
Personlig och passionerad är denna vackra matbok som hämtar råvaror landet runt och förvandlar dem, kunnigt och finkänsligt, till allt från nässelscones till hjortronpaj.

30. Årsböcker, kalendrar, restaurang-, hotell- och museiguider/-kataloger
Sveriges vinbarer : en reseguide
Författare: Peter M Eronson och Jonas Sjöstrand
Grenadine bokförlag AB
Motivering:
Den svenska sommelierrevolutionen manifesterar sig numera över hela landet, och här kartläggs den ingående. Dessutom rolig läsning.

31. Översatt litteratur – dryck:
Atlas över världens viner
Författare: Hugh Jonson och Jancis Robinson
Tukan förlag
Motivering:
Denna epokgörande Vinatlas uppdateras ständigt för att täcka vår dynamiska vinvärld - och upptäckas av nya vingenerationer.

32. Årets kulturgärning:
277 sorters kakor
Författare: Jan Hedh
Norstedts förlag
Motivering:
Detta unika referensverk för bagare, yrkesfolk och kakälskare är en kulturgärning av en legendarisk mästare som för hantverk, innovation och tradition vidare.

33. Juryns specialpris:
Mat att äta minst en gång i livet
Författare: Åsa Swanberg
Foto: Roland Persson
Form: Malou Holm
Ordalaget bokförlag AB
Motivering:
En stilren och osedvanligt estetisk bok om det allra godaste från när och fjärran: polkagrisar och pata negra, havskräftor och havtorn, souvas och smultron. Allt porträtterat seriöst, smakligt och sensuellt.

Inga kommentarer: