28 nov. 2007

Småplock från Årets kock

Tips på småplock aka dutteliduttar kan man aldrig få för många av. Vinnaren av Årets kock 2007 Tommy Myllymäki har tolkat intryck från sin resa till USA i tre rätter som kan bli en succé på din buffé. Jag ska definitivt testa kolan och svampen.



Spenat- och persiljesoppa med saffranskokta kronärtskockor

4 portioner

Soppa

8 dl hönsbuljong

1 gul lök skivad

1 klyfta vitlök skivad

1 msk fänkålsfrö

2 msk smör

2 dl Cremé Fraiche

200 g babyspenat, sköljd

100 g bladpersilja plockade blad


Saffranskokta kronärtskockor

2 kronärtskocksbottnar

1 msk smör

0,5 g saffran

1 vitlöksklyfta

Vatten

Salt


Fräs lök, fänkålsfrö och vitlök i smör i 2 minuter. Tillsätt hönsbuljong och koka i 10 minuter. Tillsätt cremé fraiche och koka upp.

Tillsätt babyspenat och persilja och mixa soppan grön och slät i en blender.

Smaka av med salt.

Koka upp smör, vitlök och saffran med 3msk vatten, klyfta kronärtskockorna och koka dem sakta i saffransspadet i ca 15 minuter.

Servera tillsammans med soppan

Jordärtskocksmos med valnöt och karljohansvamp

4 port

400 g jordärtskocka skalad och skivad

1 dl vatten

1 dl grädde

Salt

1 dl valnötter

Karljohansvamp



Koka jordärtskockorna mjuka i vatten och grädde, mixa till en slät puré. Smaka av med salt. Rosta valnötterna i ugn, 200 grader i 5 minuter. Skala av det värsta sotet på nötterna och grovhacka dem.

Stek Karljohansvampen i smör och servera till.

Kola med rökta jordnötter och hyvlad mango

Räcker till c:a 20 smakbitar

1 burk kondenserad mjölk, ca 400 g

100 g salta jordnötter

Alspån

1 omogen mango


Koka den kondenserade mjölken i tre timmar tills den blir kolaaktig. OBS! kondensmjölksburken skall läggas i vatten och kokas. Rök jordnötterna med alspån i 1 minut. Hyvla mangon tunt.

Placera kola i botten på en tallrik och lägg mango och nötter ovanpå.

1 kommentar:

Emma sa...

Koka den kondenserade mjölken lät intressant, måste nog testa det.