30 maj 2009

Himlagoda kokböcker

Himlagott är en cateringfirma i Göteborg som drivs av Lotta Bäckström sedan 1998. Hon har jobbat runt på flera krogar i Göteborg och bland annat lagat mat med Katja Palmdal, nu är det dags för inte bara en utan två kokböcker. Böckerna är döpta efter firman, eller efter maten kanske? Dels Himlagott med bufféer, cateringfirmornas glansnummer, och dels Himlagott med choklad & kladdkakor.
Lite reklamigt.
Men om vi bortser från den förtäckta marknadsföringen, vilket du som kokbokskonsument måste göra med i stort sett varje kokbok som kommer ut idag i alla fall, så blir det nog svårt för Himlagott att slå sig in på försäljningslistorna.
Det är faktiskt inget fel på böckerna, fina bilder, men vi behöver nog inte en bok till om chokladfondant, eller parfait med chokladsås och så en närbild på ett snyggt skivat fikon. Snyggt men lite själlöst.
Bufféboken är däremot lite mer engagerande och känns som en bruksbok lagom till vårens och försommarens kalas, indelade i soppbufféer, fikafest i bersån och liknande. Enkla recept och enkla bufféer som känns genomarbetade.

Titel: Himlagott med choklad & kladdkakor och Himlagott med bufféer
Av: Lotta Bäckström, Ewa K Andinsson och Camilla Simonson
Förlag: Prisma

Allt om sockerkakor

Bland de enklaste kakor du kan baka hör sockerkakor. I all sin enkelhet är det ofta den första kakan den unge konditorn ger sig på. En riktigt folkkär kaka. Går det att göra en kokbok bara om sockerkakor? Behövs det? Att det går är det ingen tvekan om. I Maria Öhrn och Claes Karlssons nya bok om sockerkakor finns det massor av tips på hur du kan variera den traditionella sockerkakan. Från den klassiska ambrosiakakan till jordgubbssallad med sockerkakskrutonger.
Dessutom har Claes och Mia snickrat ihop en sockerkaksskola.
Behövs det? Nja...men det är en söt, snygg och trivsam liten kakbok om en sorts kaka och variationer på den.

29 maj 2009

Smaka på vattenfestivalen

Saknar du fortfarande Vattenfestivalen? Look no further, Smaka på Stockholm är spinoffen som växer vidare och i år är det en hel del som händer i Kungsträdgården. För min del har det blivit ett favorittillhåll när det är dags för lunch, kvällstid blir det ofta lite för bröligt och skvätt-inte-öl-på-mig-snälla-stämning.



I år händer bland annat följande:

• Ett 30-tal restauranger erbjuder över 200 rätter. Många Smaka På-assietter (25 kr/st).

• Operakällaren, Muntergök, Storstad, Utö Värdshus, Grill och Pong Asian är bara några av krogarna i Kungsträdgården.

• Mästerkockarnas Seniormatlåda. Kockdueller på Stora Scenen med Sveriges bästa kockar – Sveriges bästa seniormatlåda ska skapas. Kockar som Markus Aujulay, Ulrika Brydling, Leif Mannerström och Kurt Weid är tävlar.

• Champagnetält, sydafrikansk vinspecial och cocktailbar

• Tävlingen Årets Nationalrätt med stjärnspäckat startfält (bl a Melker Andersson och Niclas Ryhnell).Nöjen & konserter (samtliga är gratis)

• 3-4 konserter dagligen på Stora Scenen.

• Ett axplock ur programmet: Lasse Berghagen och Eldkvarn inleder (3 juni), Lili&Susie (4 juni), Sharon Dyall (5 juni), Sylvia Vrethammar med Trombo Combo (6 juni) och Anna Sahlene och Anders Ekborg (7 juni).

Finnarna är törstigast i Norden

12,5 liter alkohol om året dricker en finne som är över 15 år gammal per år. Enligt WOW så beror det sannolikt på skatteregler och liberal alkoholpolitik, lågkonjunkturen har inte heller minskat konsumtionen.

16 maj 2009

Lär dig odla egen mat i stan

Nu har SR vaknat och hakar på trenden att odla sin egen mat och kombinerar det med en gammal företeelse som aldrig riktigt fått fotfäste i Sverige, det vills äga gerillaodling. Märkligt egentligen med tanke på vår heliga inställning till allemansrätten, eller om det är det som är problemet. Kanske respekterar vi allemansrätten så mycket att ingen vågar sätta sin personliga prägel på en del av allas mark?
Till slut blir ju det otroligt slätstruket och trist, mer personlig prägel på tillvaron, och speciellt på intetsägande markytor som kan användas bättre.

Lyssna i vilket fall som helst på Odla med stadsgrönt i SR.

14 maj 2009

Fastrarnas bästa grillrecept

Vi behöver inte gå in på mediefenomenet Paolo Roberto, men det är en fascinerande resa han har gjort.
Skulle bli en bra film....hmmm vänta nu? Eller bok...heyyyy hmm vänta nu...det har ju kommit en bok, minst. Och nu kommer ytterligare en kokbok till efter den framgångsrika Mina fastrars mat är det nu dags för fastrarnas bästa grillrecept.


Boken heter Mina gästers mat men kunde egentligen heta Mina fastrars bästa grillrecept. Runt recepten väver Paolo in personer som betytt något för honom under hans liv, en präst, en fru, en faster eller kanske en pappa. Det är charmigt och småpuutrigt men blir så klart alldeles för mycket Paolo Roberto i längden men vad annat kan man förvänta sig. Jag tröttnar snabbt på texterna om personerna och tittar på recepten som även den här gången känns genuina, enkla och ärliga. Inga stora konstigheter utan italiensk mat som vem som helst kan ge sig på.

Undrar vad fastrarna har mer på lut i skafferiet?

Titel: Mina gästers mat
Författare: Paolo Roberto
Förlag: Bonnier Fakta

6 maj 2009

Per Morbergs bok en svensk klassiker

TV-programmet Vad blir det för mat? Har gett hela svenska folket en ny typ av matikon och det är lite oväntat Per Morberg. En inte speciellt folkkär skådespelare utan i något slags mellanskikt i kändisstegen, men tack vare sitt jaktintresse kom han in i TV4 som programledare i jaktprogram och sedan fick han ett alldeles eget matlagningsprogram som blivit en succé. Och det borde den här kokboken också bli.

Rustik, enkel och pålitlig vardagsmat som ofta funkar fint även till festliga tillfällen.


Basen i Morbergs matlagning är allt han lärt sig i krogkök i skiftet 70-tal och 80-tal. Det är mycket klassiska rätter genomgående i boken.


I stort sett alla rätter som dyker upp i topplistor över svenska folkets husmansfavoriter genom åren finns här.


Dessutom får vi ett par kapitel om Per Morberg, om Per, personen Per så som han väljer att presentera sig. Mer nedtonad än i TV. Mer välformulerad och stringrent men att karln älskar mat och gärna slår ett slag för bra råvaror och rejäl matlagning är väldigt lättillgängligt och tilltalande.


En kokbok som passar dig som börjat gå vilse och letar efter din gamla vanliga svenska meny som. Här är den. Här finns oxsvansarna, strömmingen och bären och primörerna.


Mycket snyggt och prydligt presenterat. Fullt med robusta och hemtrevliga recept som till skillnad från beskrivningarna i teve är enkla att följa. Jag tror att detta blir en storsäljare, jag hoppas det för det är den värd.




Titel: Morberg – scenen, livet och konsten att laga mat


Av: Per Morberg


Foto: Martin Löf


Förlag: Bonnier Fakta

Dom är fetast och äter fortast

Intressant artikel i NY Times med en sammanställning över tid ägnad åt att äta mat och graden av fetma i landet.
Sverige ligger överraskande bra tycker jag, vi är inte så feta men ägnar trots allt jämförelsevis okej med tid på mat men det måste ju bli mycket mycket bättre.
1,5 timme om dagen är inte mycket. Turkarna ägnar mest tid åt att äta och gissa vilka som är fetast, by far....

Obesity and the Fastness of Food