23 juni 2014

OAD Fresh List 2014 - Något för Sverige?

Den amerikanska gastronauten och matbloggaren Steve Plotnicki har skapat en lista på krogar utifrån en lista med kategorier för att lyfta fram regionala krogar i USA som är bra men som kanske inte får den uppmärksamhet de förtjänar.
Vore väl fint om vi kunde göra en svensk motsvarighet så det inte är samma krogar och Årets kock-mat som lyfts fram hela tiden.
OAD Fresh List 2014:

'via Blog this'

fruktkartan.se - briljant tjänst

Jag är förmodligen inte först på bollen här men vilken fantastiskt bra tjänst som visar stadens offentliga fruktträd ute på allmän mark runt om i Stockholm. Tummen upp.



fruktkartan.se:



'via Blog this'

12 juni 2014

Årets kock söker Sveriges mest lovande kvinnliga kock

Det ligger något krampaktigt över försöken från kocketablissemanget att få med fler kvinnliga kockar att tävla i Årets kock.

Eftersom jag varken är kock eller kvinna kan jag inte sätta fingret på vad det beror på.

Men som matintresserad åskådare och kanske del av branschen till viss del så har jag en teori. Det är att kvinnorna inte vill vara en del av gubbigheten. Och vem kan klandra någon för det?
För gubbigt är det. Gubbar i juryn och en gubbig atmosfär över hela arrangemanget. Tekniskt. Formellt. Medaljer och uniformer. Och fulla gubbar runt omkring i kulisserna.

Kan man inte bara göra två tävlingar av det? Årets kvinnliga och årets manliga kock?

Sveriges mest lovande kvinnliga kock:

'via Blog this'

3 juni 2014

Bara Monikas mat bland sommarens prat

Mat och hur den produceras och odlas är glödhett men det verkar inte finnas med någon bland sommarpratarna som har det som sitt ämne. Lite trist. Det hade jag tyckt om.

Det är bara Monika Ahlberg som har mat som sin mesta syssla men det verkar inte som att hon kommer prata så mycket mat.

Annars var det en spännande lista. Kul att PewDiePie pratar på min födelsedag.



Monika Ahlberg - Sommar & Vinter i P1 | Sveriges Radio:



'via Blog this'

Sveriges Bästa Caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar | White Guide

Sveriges Bästa Caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar | White Guide:



'via Blog this'

Så minskar du matsvinnet

Konsumentföreningen Stockholm kampanjar om hur du kan hjälpa till att minska matsvinnet och på samma gång rädda världen.
Kolla in deras nedladdningsbara guide - http://slangintematen.se/bestall-broschyr/.
På deras sida Släng inte maten finns det massor av tips och inspiration - http://slangintematen.se/

Ta gärna en titt även i Livsmedelsverkets tips - http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Ta-hand-om-maten--minska-svinnet/

Lantbruksuniversitetet har haft ett seminarium om matsvinn och samlade ihop material från mötet här - http://www.slu.se/matsvinn

Det är förmodligen lite sent att anmäla sig, men på Inventias workshop om hur förpackningen kan minska matsvinnet kan det kanske komma fram en del kul.
Med lite tur kommer någon matjournalist vara där (det är inte troligt tyvärr...) och skriva mer om saken någonstans. Vi får hålla koll.
http://www.innventia.com/sv/Om-oss/Traffa-oss/Workshop---Forpackningen-kan-minska-matsvinn/

Att skylla på de stora matproducenterna är inte helt rättvist. Många gör en hel del för att minska matsvinnet i de led som går att påverka. Värsta miljöboven är förmodligen du och jag och alla små matkonsumenter.

Unilever har till exempel utvecklat ett matsvinnsverktyg för krogkök. http://www.unileverfoodsolutions.se/inspiration-foer-dig/your-kitchen/vinnmedmindresvinn/toolkit

Lantmännen har också en tidigare genomförd aktivitet där du kan laga mer mat av dina rester med lite inspiration och fantasi. http://lantmannen.se/aktiviteter/restdejting/

Och glöm inte kolla med dina äldre släktingar. Många gamla pålitliga husmorstips kom från en tid då det var viktigt att laga så mycket som möjligt av maten.