29 maj 2010

Toms tips med aptit på livet

Det kan vara det fulaste omslaget jag sett på länge och om du tror att kokböcker generellt har snygga omslag har du fel. En frilagd Tom, gråtonad, med varukorg, också grå, i plast mot en knallgul bakgrund. Yyyyack.
Ingen bra start.
Tom Sjöstedt var en mediakock redan innan han vann Årets kock och blev en så kallad kändiskock. Det blev han ännu mer efter att ha synts i TV i en rad olika sammanhang. Det är förståeligt att TV-folk vill ha med Tom. Han har en härlig personlighet, om du googlar på "skön kille" så dyker förmodligen hans namn upp någonstans på första träfflistan.

Vad är det då som gör att jag faktiskt älskar den här boken, jag tycker den är toppen. Jag tror att man antingen hatar eller älskar den gladlynta nu-kör-vi-mentaliteten som Tom förmedlar. Klapparna på axeln och uppmuntrande tillrop dyker upp överallt i och kring recepten och i sina tips som medföljer alla recept. Jag är i ä-änden av "Tyck om Tom"-skalan.

Det som gör den här kokboken unik är att han faktiskt binder ihop rätterna, det är tänkt som veckomenyer med 77 recept sju veckor med lite extra krut på helgdagarna. Men lördagens lunch hänger intimt ihop med fredagens middag. Precis som i verkliga livet. Tänk att det ska kännas unikt för en kokbok.
Köp den här och ge till någon med humor, livsglädje och som har aptit på god mat och livet.

Titel: Toms tips - 77 recept på 7 veckor. Stjärnkocken förenklar ditt liv.
Av: Tom Sjöstedt. Foto: Magnus Skoglöf
Förlag: Norstedts

Kaffe en hälsodryck? Inte i min automat

En artikel i Sydsvenskan hävdar att någon annan hävdat att någon annan hävdat (ja dessa rewrites, det är ett härligt hantverk) att kaffe kan vara en hälsodryck.
Jag vill bara helt kort kommentera att jag tror, jag är inte säker här, men jag tror att det kan beror på vilket kaffe man dricker.
Den brungeggiga sörjan i botten på kannan på vissa serveringsställen eller det ohyggliga vedervärdiga som kommer ur en maskin på min arbetsplats kan inte ha något med god hälsa att göra.
Fast det är klart, vissa mediciner smakar ju inte bra heller.

14 maj 2010

McFusk med snabbmaten

Var det inte det vi misstänkte hela tiden? Frågan är hur utbrett fusket är och om det ser likadant ut i andra kedjor.
Kolla in dokumentären på söndag, 20:00 i SvT2.

3 maj 2010

Get Cooking for Mom

70 år utan mat och vatten

Grymt pålitliga Fox News skriver att en helig man i Indien som är 83 år gammal nu genomgår ett antal undersökningar för att kolla hur troligt det ä ratt han levt utan mat och dryck i 70 år.
Snacka om svåra tonår.

Hugh on our partnership with the Eden Project

Vem är kungen av grillböcker? Kampen står mellan Morberg, Svensson och Salming

Det är dags för en ny spännande kokboksduell. En duell som äger rum när det kommer ut ett litet kluster av kokböcker inom samma ämne blir det intressant, och lite kul, att jämföra böckerna mot varandra.

Den här gången handlar det om grillböcker av tre härligt manliga typer. Första deltagare är Paul Svensson med boken Paul grillar. Paul är kändiskock med egen ny krog på gång, sägs det, och känd från bland annat Matakuten i TV4. Dessutom är återigen Per Morberg involverad i en duell, den här gången har han gjort en kokbok om grillning som heter Morberg grilla.

Sist har vi en outsider men som får full pott i manlighet vid grillen på förhand nämligen Börje Salming som gjort en kokbok som heter Grilla med Salming.

Det kommer dessutom ut än mer böcker på grilltemat men exempelvis Stora boken om Grillat från Norstedts är ett charmlöst dussinexemplar som säkert fyller ett behov hos någon någonstans men den får inte plats i den här duellen med tre deltagare, vad blir det förresten? Truell?

När det gäller titlar får samtliga underkänt. Jämfört med Killen vid grillen, Eat the heat med mera från regerande grillkungen i klassen, Jonas Borssén så är författarens namn i kombination med informationen om att han grillar ganska torftigt.

Ja, killar grillar. Så är det. Vi kan strunta i att gå in på varför det är fritt från kvinnor vid alla grillar landet runt men det är faktiskt hög tid för någon att göra en bok för tjejer som vill ta kommandot vid grillen, den skulle jag vilja se. Och fler tjejer vid grillen.

Per Morberg lagar mat utomhus titt som tätt i sitt formidabelt fina matprogram Vad blir det för mat?
Oftast på sitt stora stekbord men tydligen även så pass ofta vid grillen att det kan bli en egen bok om bara det. Lite nättare och vardagsnära än hans första episka kokbok. Här är det just så svängigt slängigt och avspänt som det är i TV4Plus.
Han har en personlig stil, och det märks i allting runt omkring recepten. Dessa är däremot ganska ordinära. Inga konstigheter utan det är den rustika och klassisk maten som står på menyn.

Vill man istället ha mer inspiration och uppfriskade modernt tänk vid grillen är det Paul Svenssons bok Paul grillar som gäller. Han går igenom olika råvaror och sorters mat och allt känns väldigt fräscht och skapat med kärlek. Paul är ambitiös men har också uppenbarligen en genuin matglädje som lyser igenom i boken. Det är skillnad på skit och pannkakor som han så sant konstaterar. Och Paul grillar är helt klart mer pannkaka än skit.

Tyvärr måste vi nog skicka Börje Salming till utvisningsbåset för boken Grilla med Salming är definitivt inte pannkaka, eller jo det har ju blivit pannkaka av alltihop. Liselott Forslin har hjälpt till med recepten, Mia Gahne har skrivit texten, Weber fixade grillarna och resten av tacklistan är lång som ingredienslistan till en ordinär grillolja. Inget bra tecken. Börje är med på bild, förmodar att det är hemifrån brygan i Vaxholm. Inte så spännande. Inte pannkaka.
Lite kul är det att läsa om Börjes grillminnen från Toronto, är det men det hade passat bättre i boken ”Svenska idrottshjältars matminnen” än som bärande idé för en kokbok. Skippa den här. Kolla in ett gammalt Börje-klipp på Youtube istället.

I den här kampen står det alltså mellan Paul grillar och Morberg grillar. Två väldigt olika böcker där Pauls är mer påkostad, snyggare, mer genomarbetad och modern medan Morberg är lite underhållande i sin lekfulla arrogans.
Paul Svensson vinner på poäng årets grillbokskamp för sin inspirerande och glada bok. Kungen Jonas Borséen sitter kvar på tronen men ska inte känna sig alltför säker. Paul Svensson kommer att bli en av Sveriges mest inflytelserika matpersoner i framtiden, det finns en matkärlek där som kommer lysa länge. Kom ihåg var du läste det först.

Morberg grillar
Förlag: Bonnier Fakta
Av: Per Morberg, Martin Löf (foto)

Grilla med Salming
Förlag: ICA Bokförlag
Av: Börje Salming, Mia Gahne, Liselotte Forslin och Bruno Ehrs (foto)

Paul grillar
Förlag: Norstedts
Av: Paul Svensson, Jakob Fridholm (foto)