20 nov. 2009

Sveriges sex bästa kockar

SM i matlagning väntar och i finalen möts sex av Sveriges bästa kockar. I alla fall av de kockar därute som gillar att tävla i att laga mat.
Här är finalisterna:

De sex kockarna som möts i finalen av årets Kock 2010 är:

Daniel Räms, Pontus!, Stockholm (semifinalvinnare Östersund)

Linus Ström, Thörnströms kök, Göteborg (semifinalvinnare Malmö)

Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm

Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm

Sebastian Höckert, Swedish taste, Göteborg

Gustav Trägårdh, Basement, Göteborg


Läs mer på http://www.aretskock.se

19 nov. 2009

Lite mer tillbakalutat på Le Rouge

Le Rouge blir lite mindre uppnäst och mer avslappnat. Någon skrev att varför ska man gå till Le Rouge när Bistro Ruby ligger på andra sidan gatan? Ja...det kan ju vara fullt där.

Max vinner Hållbarhetspris

Hamburgerkedjan Max får pris för sitt sätt att jobba med smarta lösningar i verksamheten för en hållbar utveckling. För att man jobbar lite grönare. Och för det vann den norrländska succén första pris i Green Awards 2009.
Grattis grattis och kämpa på.

6 nov. 2009

Hela Sveriges bagares nya bok

Jan Hedh är eller kommer att bli hela landets bagare. När små barn tänker på en sockerbagare som bor här i staden så ser dom Jan Hedh framför sig. Denna skåning har en mer gedigen bakgrund och erfarenhet än Visbys ringmur. Nu har han gjort en bok om att baka bröd och kaffebröd.
Är du inte intresserad av att lära dig om bröd från grunden utan bara vill slänga ihop något någon gång då är inte det här boken för dig. Det här lite mastiga verket är för den som älskar bröd och kaffebröd och som vill veta lite mer om att baka. Få tips från en mästare som går till botten med sitt yrke.
Jan Hedhs tidigare bok Bröd brukar anses vara något av brödböckerna brödbok och det här är en naturlig uppföljning på den. Den ena tar lite grann ut den andra men i rådande högkonjunktur för bakning och hantverksmässigt producerat bröd så kommer Bröd och Kaffebröd - baka på riktigt med Jan Hedh att bli en storsäljare.

Titel: Bröd & Kaffebröd - baka på riktigt med Jan Hedh
Av: Jan Hedh
Foto: Klas Andersson
Förlag: Norstedts

5 nov. 2009

Ge oss fler saluhallar

Hötorgshallen ska fräschas upp för ett antal miljoner och det är bra. Men vi behöver fler saluhallar, flytta in Bondens marknad under tak till exempel och gör det i Slakthusområdet, då kan den finnas året runt. Eller en saluhall i delar av Stadsbibliotekets flyglar?

Fler saluhallar skulle ge fler möjlighet att köpa det som alla vill ha, via ett mer varierat utbud av lokalt producerad mat.

Hur enkelt som helst, bara att sätta igång.

Toppkockarna blir hemmakockar

En liten trend just nu är att etablerade toppkockar tar av sig den signerade kockrocken med stjärnor på och drar på sig mysbyxan och lagar vardagsmat.

Melker Anderssons nya kokbok är ett tecken på det. Om han sneglat åt Kalifornien till, det har hänt förr eller tvärtom vet jag inte, men där har även French Laundry-mannen Thomas Keller en ny kokbok med fokus på hemmamaten på gång. Där tar visserligen en del av rätterna tre dagar att laga men det svaret på frågan om något är rätt eller fel beror på var man står.

Det kommer komma mer hyllningar till den vardagliga matlagningen från stjärnkockarna var så säker.

Bye bye Edsbacka

Christer Lingström lämnade över huvudansvaret för Edsbacka krog i tid. Nu har man beslutat att lägga ner verksamheten och sista chansen att besöka Sveriges första krog som fick två stjärnor i Guide Michelin blir den 27 februari.

Trist men Edsbacka kommer fortsätta finnas i form av dels bistron på andra sidan vägen i Sollentuna och snart också med en bistro i Strängnäs och fler är på gång.

2 nov. 2009

Må bästa fiskpinne vinna

Barnens Egen Matskola är en härlig liten institution som förmodligen gör mer för att få dagens unga att laga bättre mat till sina föräldrar. Och åt sig själva. Men framför allt tycker jag att ungarna borde laga mat till sina föräldrar lite mer.
I år går i alla fall deras tävling ut på att skolbarn i mellanstadiet ska tävla i att laga landets godaste fiskpinne. Bästa pinne vinner 10 000 kronor.

1 nov. 2009

Hotellfrukostarna är räddade

Som den regelbundne besökaren skarpsinnigt har noterat ägnar jag och @akselsson varje lönemåndag morgonen åt att äta frukost på hotell.
Nu börjar hotellen att ta slut så det är glädjande att Scandic kommer bygga nytt, och satsar lite extra på restaurangen.